Swisslog lanserar robot som plockar 1000 artiklar i timmen

Kombineras gärna med AutoStore.

E-handelsjätten Amazon har länge jobbat mot att ersätta mänskliga plockare med robotar. De har bland annat drivit sin tävling Amazon Picking Challenge, som dock ställdes in förra året, vars syfte var att ersätta de finkänsliga mänskliga händerna.

Nätmatjätten Ocado har även de experimenterat med robotplockare och från att ha försök kopiera den mänskliga handen bytte de spår under 2017 och lutade istället åt att använda en sugpropp för att plocka varor.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Nätmatjätten ett steg närmare den heliga graalen

Sugproppen gästar nu åter nyheterna när företaget Swisslog, mest känt för att sätta upp AutoStore-lager åt e-handlare, lanserar en plockrobot vid namn ItemPiQ.

ItemPiQ ska vara byggd på robotarmen KUKA (känd för att spela pingis) och längst ut sitter - inte en - utan fyra sugproppar som ska vara väldigt duktiga på att plocka produkter ur plastbackar. Mer specifikt så sägs ItemPiQ kunna plocka uppemot 1 000 artiklar i timmen. Den ska kunna identifiera och lyfta en mycket bred skara av e-handelsprodukter med hjälp av fyra olika sug-grepp. Plockarmen ska kunna hantera varor som väger upp till 1,5 kilo.

Går bra ihop med AutoStore

Den nya plocklösningen säljs inte helt oväntat in som ett perfekt komplement till robotlagret AutoStore, som flera större svenska e-handlare numera använder. Lagret kan då föra fram rätt back, innehållades de produkter som ska plockas, till plockarmen som sedan utför själva plockandet.

En annan fördel med plockroboten är förstås att den aldrig blir trött utan kan plocka varor dygnet runt. Det hela sägs även kunna ske helt utan felplock. Nedan kan ni se en riktig demonstration av den nya roboten.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!