Teknikproffsets e-handelschef: ”Konkurrensen är stenhård”

Hoppas på slopad kemikalieskatt.

Med ambitionen att hitta nyckeltal som hela personalen kan ställa sig bakom, gästade Teknikproffsets e-handelschef Peter Olsson häromveckan Emeet i Göteborg. Vana läsare av Ehandel.se känner säkert igen Peter Olsson, som tidigare var e-handelschef på Hobbex, och i samband med konferensen passade vi förstås på att ställa lite frågor till honom.

LÄS ÄVEN: Emeet Göteborg och frågan alla måste kunna svara på

Annons
Annons

Vad är det för fel med traditionella nyckeltal?

- De är intressanta för oss i ledningsgruppen och vi fortsätter förstås att mäta dem. Men du får inte med dig alla i personalen för de känner inte att de får ut någonting av nyckeltalen, eller att de kan påverka dem på ett direkt sätt. De kan bara påverka den typer av KPI:er indirekt, säger Peter Olsson till Ehandel.se.

Omsätter 30-35 miljoner

Men helt fel ute vad gäller nyckeltalen, kan Göteborgsbaserade Teknikproffset knappast vara. Bolaget har sedan starten haft en stabil tillväxt, och sortimentet - bestående av bland annat hemelektronik, hus- och hemartiklar och tekniktillbehör - har visat sig uppskattat av kunderna.

- Vi är ett varuhus på nätet helt enkelt, har lite dryga 30 000 produkter i sortimentet. Vi är väl hyggligt stora, omsätter 30 till 35 miljoner i dag och är 13 anställda.

Vilken typ av produkter fokuserar ni på?

- Fokuset är ju hemelektronik. Det är mycket TV-spel, datorprylar och mobiltillbehör. Inte direkt TV-apparater eller stora vitvaror, utan snarare tillbehör till de större varorna.

"Inte ensamma om att sälja de här sakerna"

Men även om man som e-handlare har en stabil tillväxt, så finns det förstås utmaningar. I Teknikproffsets fall handlar det bland annat om två saker. Konkurrens från andra aktörer - vem vet vad som händer när Amazon kommer till Sverige, när det nu kan tänkas bli - och om den kritiserade kemikalieskatten.

LÄS ÄVEN: HUI om kemikalieskatten: "Effekterna är försumbara"

Annons
Annons

- Konkurrensen är ju stenhård och vi är mycket väl medvetna om att vi inte är ensamma om att sälja de här sakerna. Men vi växer snabbt och det går bra, så någonting gör vi ju rätt, säger Peter Olsson, och tillägger:

- Sen är väl jag inte den största anhängaren av kemikalieskatten.

Sätter i käppar i hjulet

Skatten gäller för alla svenska företag som säljer hemelektronik, vilket har lett till att den av många uppfattas som orättvis. Konkurrerande företag i andra länder, som alltså inte behöver lägga på en skatt på sina varor, kan ju ta ut lägre priser av konsumenterna.

LÄS ÄVEN: Så slog kemikalieskatten mot e-handeln

- Jag tycker att den är ett väldigt effektivt sätt att sätta käppar i hjulen för oss. Men den gäller ju inte bara för oss, utan för alla svenska e-handlare som jobbar med hemelektronik. Det är jättetrist och jag ser hemskt gärna att den försvinner. och det tror jag inte att jag är ensam om att göra.

Vinnarna har helheten

Nu har Teknikproffset siktet inställt på fortsatt tillväxt, något som ska uppnås med hjälp av både ökad servicenivå och ett uppdaterat sortiment.

- Vi jobbar ju naturligtvis alltid med att förädla vårt sortiment, men det vi vill göra mest är att bli ännu bättre på att uppfylla vårt kundlöfte. För jag tror att framtidens vinnare är de som levererar bäst helhetsupplevelse, det vill säga att kunden får varorna i tid och om någonting strular så ska du vara på det så fort som möjligt.

Är det det ni är bäst på, hela köpupplevelsen?

- Vi är duktiga på det, men det finns hur mycket som helst kvar att göra.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!