Tillväxtfajten: Secondhand vs. fast fashion

"Modeindustrin jobbar i uppförsbacke".

Secondhand-modebutiken thredUP har tillsammans med analysföretaget GlobalData genomfört en rapport som visar att andrahandsmarknaden för kläder växte 21 gånger snabbare under 2018, än vad vanliga modebutiker gjorde under de senaste tre åren. 

Det instämmer den svenska auktionssöks-sajten Barnebys.se med. Enligt företaget är deras "Fashion & Vintage"-kategori en av de snabbast växande.

Annons
Annons

- Modeindustrin jobbar i uppförsbacke. Konsumenters ökade medvetenhet om den negativa påverkan klädindustrin har på miljön, tillsammans med ett aktivt agerande för ett mer hållbart vardagsliv - har förändrat modeindustrin avsevärt. Som svar har andrahandsmarknaden, där högkvalitativa varor säljs för en bråkdel av ursprungspriset, nått nya höjder, säger Pontus Silfverstolpe, en av Barnebys grundare, i ett pressmeddelande.

Sedan 2011 har Barnebys jobbat sig stora inom auktionsbranschen och idag finns de representerade i Skandinavien, USA, England, Frankrike, Tyskland och Spanien. 

- I och med auktionsbranschens kliv in i den digitala eran har vi tydligt sett hur auktionsmarknaden utvecklats från att vara en sluten plats för en exklusiv skara, till att bli en marknad för konsumenter i alla åldrar och samhällsklasser som vill ha något unikt, personligt och hållbart. Inte minst den yngre generationen, säger Pontus Silfverstolpe.

I rapporten framgår det att 56 miljoner kvinnor handlade secondhand under 2018, vilket motsvarar en ökning på 12 miljoner kvinnor jämfört med året innan. Dessutom förutspår analysen att 51 procent av dem kommer att öka sina inköp på andrahandsmarknaden inom de närmsta fem åren. Detta beräknas leda till att secondhandshoppingen kommer att växa 1,5 gånger snabbare inom 10 år, än fast fashion-industrin.

Enligt företagen är den globala secondhand-marknaden idag värd cirka 230 miljarder kronor, och värdet beräknas fördubblas inom närmsta fem åren, till 488 miljarder kronor.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!