Uppgift: 10 miljoner Zalando-returer per år – i ett enda land

Baksidan av "fria" returer.

Zalando har tagit ett starkt grepp om modemarknaden i så gott som hela Europa. Men i takt med att företaget ökat sin försäljning har ett annat problem dykt upp. Nämligen att e-handlaren skickar ut många små order, som är svåra för företaget att få tillräcklig ekonomi i.

Införde fri frakt-gräns i Norden

För att möta det problemet har Zalando under de senaste månaderna infört en fri frakt-gräns i flera länder. Nu senast var det Skandinaviens tur att säga hejdå till helt gratis frakt hos företaget.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Zalando slutar med gratis frakt i hela Norden

Men när kunderna uppmuntras att lägga större beställningar riskerar e-handlaren att drabbas av ett annat problem. Nämligen att returerna kan öka när kunderna beställer hem allt fler varor. Och nu kommer nya uppgifter om att Zalandos returandel är ganska omfattande redan i dag.

Hälften av beställningarna i retur

Enligt en artikel på den schweiziska nyhetssajten 20 Minuten går hälften av alla Zalando-beställningar i landet i retur. Det innebär att 10 miljoner Zalando-paket returneras varje år bara i Schweiz. Tidningen har också tagit del av beräkningar kring hur returerna påverkar miljön, och kommit fram till att Zalandos returer i Schweiz belastar miljön med utsläpp på nästan 9 000 ton koldioxid per år.

Ett vanligt knep mot de många returerna inom modehandeln är att förbättra produktbeskrivningarna för att på så sätt öka chansen att kunden blir nöjd. Hittills är det dock oklart ifall det har gett någon större effekt i Zalandos fall. E-handlaren har avböjt att kommentera 20 Minutens uppgifter.

LÄS ÄVEN: Så fick Kicks kunderna att välja miljön före snabb leverans

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!