Varannan svensk kan tänka sig sälja sin julklapp

Det handlas julklappar som aldrig förr, både på nätet och utanför. I takt med att julhandeln ökar så har även begagnatmarknaden fått ett uppsving. Allt fler svenska köper begagnade prylar i julklapp, men det är också många som kan tänka sig byta prylar mot cash när julen är förbi.

Enligt en undersökning utförd av YouGov på uppdrag av Blocket, oroar sig var femte svensk för att inte ha råd att kunna köpa de julklappar man tänkt sig. Det gör att allt fler börjat leta julklappar på begagnatsajter som Blocket och Tradera.

– Begagnade prylar är ett ekonomiskt, och inte minst miljövänligt, alternativ till kommersen kring julhandeln. Dessutom kan man se en trend i samhället mot en mer personlig inredning och då passar det så klart utmärkt med julklappar från second hand-marknaden, säger Annette Karlberg, presschef på Blocket.

Annons
Annons

Men det är inte alltid presenterna motsvarar våra förväntningar. Nästan hälften av svenskarna säger att de kan tänka sig att sälja sin julklapp vidare, särskilt om den kommer från jobbet.

Vad blir årets fulklapp?

Hela 87 procent kan tänka sig att lägga ut arbetsgivarens julklappar på Blocket. Kompisarnas (8 av 10) och Svärmors (7 av 10) presenter står inte heller särskilt högt i kurs.

– Vår julundersökning visar att 7 av 10 svenskar har fått en julklapp som de aldrig använt. Att sälja ”onödiga” klappar på Blocket är ett enkelt sätt att omvandla klappar till kontanter, säger Annette Karlberg.

Vanliga skäl till att man säljer vidare sina julklappar är att man har saken sedan tidigare, är missnöjd med julklappen eller att man behöver pengar. Tidigare år har kläder/skor, tv-spel och mobiltelefoner hamnat högt upp på listan över sålda klappar på nätet. Vad som blir årets fulklapp återstår att se.

Källa: Press

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!