Varubrist i e-handeln efter vårrusch i modebutikerna

Bakslag efter stark vårsäsong.

Efter en svag marsmånad möttes modehandeln i april istället av rejäla ökningar. Bland annat ökade skoförsäljningen med över 22 procent, vilket vi tidigare har berättat om.

LÄS ÄVEN: Rusning efter kläder och skor när e-handeln återvände

Annons
Annons

Men modehandeln var inte riktigt beredd på vårens starka comeback, visar det sig nu. Efter försäljningen i april och maj var nämligen varorna slut på många håll i landet - varpå juniförsäljningen blev en besvikelse.

- Den starka försäljningen i april och maj gav resultatet att modehandeln som omväxling fick en varubrist i juni, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

"Såldes under våren utan prisnedsättningar"

Enligt Svensk Handel Stil minskade försäljningen av kläder - både i butiker och på nätet - med 5,2 procent, jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen backade under samma period med 6,3 procent.

- Det mesta har sålts under våren utan stora prisnedsättningar och därmed med högre marginaler som följd. Totalt under det första halvåret har klädhandeln minskat med 2,0 procent och skohandeln med 1,5 procent, säger Mikael Sandström.

Han tycker dock inte att handlare behöver oroa sig över utvecklingen.

- Året började svagt under januari, februari och mars, som dock är stora rea-månader. Det innebär att modebranschen ur ett lönsamhetsperspektiv förmodligen går bättre än vad försäljningsutvecklingen visar.

LÄS ÄVEN: Det fina vädret stryper den svenska e-handeln

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!