Vegankasse och miljövänlig frakt ska göra Norrland grönare

"I linje med vårt fokus på klimatnytta".

En hemleverans i Norrland sägs generellt sett ge högre utsläpp än i övriga Sverige. Ett nytt samarbete mellan e-handelstjänsten Enkla Kassen och fraktbolaget Best Transport ska dock råda bot på detta.

Det nya samarbetet innebär nämligen att norrlänningar nu kan få hem en klimatsmart matkasse med växtbaserade recept och råvaror. Matkassen är alltså vegansk vilket också bidrar till en mindre miljöbelastning.

Annons
Annons

- Med impactbolaget Enkla Kassen vill vi förenkla och tillgängliggöra hållbar livsstil. Ett enkelt och effektivt sätt att leva mer hållbart är att laga mer vegansk mat i vardagen. Nu är vi stolta över att tillgängliggöra våra klimatsmarta matkassar i stora delar av Norrland. Och det görs dessutom med Best Transports klimatkompenserade hemleveranser vilket går i linje med vårt fokus på klimatnytta, säger Patrik Olsson, vd och medgrundare av Enkla Kassen, i ett pressmeddelande.

"Lägre än vid en bilresa tur och retur"

Best Transport och Enkla Kassen ska ha låtit IVL Svenska Miljöinstitutet jämföra klimatpåverkan av en bilresa till matbutiken med en hemleverans av Enkla Kassen i Norrland.

- Undersökningen visar att klimatpåverkan från hemtransporten av Enkla Kassen i Norrland är lägre än vid en bilresa tur och retur till en matbutik, mer än två kilometer från hemmet. Undersökningen visar också att en hemleverans av Enkla Kassen i Norrland motsvarar mindre än ett kilo koldioxidutsläpp. Utsläpp som, liksom i alla Best Transports leveranser, klimatkompenseras, skriver transportföretaget.

Samtidigt så ska maten i Enkla Kassen ha en klimatpåverkan på cirka fyra kilo koldioxidutsläpp per leverans. Motsvarande mängd för "vanlig svensk kost" sägs ligga på 15-25 kilo. Enkla Kassen ska nu erbjudas till stora delar av Norrland och städerna som nås av leveranserna är Boden, Gävle, Luleå, Sandviken, Skellefteå, Sundsvall, Timrå, Umeå och Örnsköldsvik.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!