Vilken fraktfri gräns är mest populär bland e-handlarna?

Vi återbesöker gränsen för fri frakt bland Sveriges e-handlare.

Förra året försökte vi avslöja den gyllene gränsen för fri frakt. Alltså vilket belopp kunderna måste handla för innan de erbjuds fri frakt, för att nätbutiken ska få optimal avkastning mellan ett ökat antal order och påverkan på ordervärdet. Ni läsare högg till och konstaterade att ingen direkt slutsats går att nå här då olika e-handelsverksamheter har olika förutsättningar, vilket förstås är sant.

Då hittade vi alla fall de flesta lönsamma butikerna ovanför 500-kronorsgränsen, där kunderna alltså måste handla för minst 500 kronor innan de slipper betala fraktavgiften. Denna gång ska vi inte dra in lönsamhet men vi tänkte återkomma till de olika gränserna som vi har lagt i intervallen 100-499 kronor, 500-999 kronor och över tusenlappen.

Annons

Tittar vi tillbaka på fördelningen i april förra året, genom att använda Ehandelsindex, så hittade vi 498 butiker som gav fri frakt i intervallet 100-499 kronor, 771 stycken mellan 500 och 999 och till sist 570 som krävde att kunderna spenderade minst 1000 kronor.

Stor ökning bland 500-999 kronor

När vi återbesöker siffrorna idag kan vi snabbt konstatera vilket av dessa spann som är mest populärt. Från 500 till 999 kronor växer avsevärt mycket mer än de andra. Det är nu 914 butiker som ger fri frakt mellan dessa belopp. Spannet 100-499 kronor ökade också en del och växte från 498 till 545 butiker. Antal butiker med fraktfri gräns på över 1000 kronor rörde sig knappt alls.

De mest populära fraktfria gränserna ligger alltså på ordervärden mellan 500 och 999 kronor, ett spann som ökade med nästan 19 procent.

Över 40 procent kör med fri frakt

Sedan april förra året har antalet e-handlare som lyfter fri frakt på sin sajt ökat med över 600 stycken. Det är samtidigt över 40 procent av alla butiker i Ehandelsindex som använder "fri frakt" i någon form.

Hur du själv räknar ut den optimala fraktfria gränsen för just din verksamhet överlåter vi till Martin Granberg som skrivit en mycket trevlig artikel hos oss om just detta ämne:

LÄS TIPSET: Hur du räknar ut den optimala fria frakten för dig
LÄS ÄVEN: Tre e-handlare talar ut om sin fraktfria gräns

Annons
Annons