Zalando dubblar omsättning och visar upp nollresultat

Modesajten Zalando med Kinnevik som största ägare har släppt sitt bokslut för 2012. Under förra året fördubblade bolaget sin omsättning och omsatte drygt tio miljarder kronor. På de mogna marknaderna kan man visa upp ett nollresultat, men totalt sett ökade förlusterna med 50 procent under 2012.

Sko och modesajten Zalando som till 35 procent ägs av svenska Kinnevik ökade under 2012 sin omsättning till 1,15 miljarder euro. Motsvarande siffra för föregående år var 510 miljoner euro, något som betyder att man lyckats fördubbla sin omsättning.

Men e-handelsjätten fortsätter att gå med förlust. Under 2012 uppgick förlusterna till 90 miljoner euro, under 2011 låg den summan på 60 miljoner euro. Zalando redovisar alltså en rörelsemarginal på minus 8 procent under 2012, jämfört med minus 12 procent året innan.

Annons
Annons

På de mer mogna marknaderna Tyskland, Schweiz och Österrike kan man dock visa upp ett nollresultat. Men någon prognos för framtida tillväxt, eller när e-handelsjätten kan börja uppvisa plusresultat på sina resterande elva marknader vill man inte ge.

– Det handlar om unga bolag, men vi tror på en fortsatt stark tillväxt, både på befintliga marknader och i de nya regioner där man öppnade förra året, säger Kinneviks vd Mia Brunell Livfors.

Att vara eller inte vara – på börsen

Det här är första gången som Kinnevik redovisar rörelsemarginalen för det tyska e-handelsbolaget Zalando. Anledningen till att man tidigare varit försiktiga med information kring investeringarna är av konkurrensskäl enligt Mia Brunell Livfors.

Eftersom det handlar om nya och snabbväxande bolag, vill man inte ge konkurrenterna någon information om vilka satsningar man gör, och var.

– I den här bokslutsrapporten ger vi betydligt mer detaljer om Zalando än vi gjort tidigare. Kanske blir det mer framöver allteftersom de andra bolagen mognar. Jag skulle säga att vi tar ett stort steg i och med den här rapporten.

Den senaste tiden har det även börjat ryktas om att Rocket Internet påbörjat arbetet med en börsintroduktion.

– Sådana rykten kan vi inte kommentera. Vi fortsätter fokusera på att bygga Zalando och de andra bolagen till att bli stora och lönsamma, säger Mia Brunell Livfors.

 
Källor: Silicon Allee, SvD

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!