Amazon mer respekterat än Apple och Google

Amazon är det mest respekterade företaget i USA. I alla fall om de amerikanska konsumenterna själva får bestämma. I en ny undersökning toppar e-handelsgiganten listan före Apple och Google.

När marknadsundersökningsföretaget Harris Interactive, förra året gjorde sin årliga undersökning som visar hur de amerikanska företagen uppfattas av landets konsumenter hamnade Apple i topp. På andra plats hamnade Google och e-handelsgiganten Amazon kom först på plats fyra.

Men när man i år gjorde samma undersökning för fjortonde gången, var rollerna omvända. Jeff Bezos och hans Amazon kan nu titulera sig det mest respekterade företaget bland de amerikanska konsumenterna. Apple har trillat ner till andra plats och Google har tappat till plats fyra på listan.

Annons

Amazon toppar två kategorier

När Apple toppade listan förra året hade man det högsta RQ-betyget (Reputational Quotient) som någonsin registrerats, 85,62. I år sjönk den siffran till 82,54 och man fick se sig slagna av Amazon, som totalt skrapade ihop 82,62 poäng.

RQ-betyget baseras på hur företagen uppfattas inom sex olika områden som till exempel produkter och tjänster, vision och ledarskap och finansiella resultat.

Amazon toppar kategorierna ”emotional appeal” samt produkter och tjänster. Apple knep förstaplatsen när det gällde vision och ledarskap samt finansiella resultat, det trots en fallande aktiekurs.

Andra kända storföretag på listan är Disney på tredje plats, Microsoft som nummer 15 och Facebook som gjorde sitt första framträdande på plats 42. Resultaten har man fått fram genom en undersökning gjord på nätet, och som besvarats av 14 000 personer.


Källa: The Verge

Annons