Ångerrätten gäller även vid nätauktioner enligt ARN

Att konsumenter har rätt att ångra sig vid köp på distans, det vill säga e-handel, är förstås ingen nyhet. I ett nytt beslut har dock Allmänna reklamationsnämnden fastslagit att detta även gäller auktioner. Något som fått nätaktörer att se över sin verksamhet.

I ett beslut i förra veckan fastslog Allmänna reklamationsnämnden, ARN, att den lagstadgade ångerrätten även gäller nätauktioner. Detta har fått auktionssajten Bukowskis, som säger sig vara störst i Norden på kvalitetsauktioner, att se över sin köpvillkor samt utse en egen kundombudsman.

ARN fastslår att man via en nätauktion, likt vanlig distanshandel, har rätt att ångra sig utan att ange något skäl. Auktionssajten Bukowskisk meddelar att man hittills inte kunnat göra gällande att denna ångerrätt gäller nätauktioner.

Annons
Annons

Protesterar inte

Men nu ska alltså ARN för första gången tolkat distansavtalslagen på så sätt att en privatperson via en nätauktion har rätt att ångra sig. Bukowski protesterar dock inte utan meddelar att detta är rimligt:

– Det är fullt rimligt att kunna ångra ett köp på nätauktion eftersom något av idén är att du ska kunna känna dig trygg i att köpa expertvärderade föremål. Det viktiga för oss nu när vi anpassar den växande e-handeln med äldre konst- och designföremål, är att även den andra änden, det vill säga säljarna, har rimliga villkor, säger Anna-Karin Laurell, vd på Bukowskis.

Allmänna reklamationsnämnden skriver följande om sitt beslut:

– En nätauktion pågår dygnet runt och auktionen av varje föremål pågår under flera dagar. Någon auktionssal existerar inte. Att det görs möjligt för budgivare att anmäla bud i auktionshusets lokaler förändrar inte saken. För alla som deltar i en nätauktion gäller samma regler, nämligen att alla har ångerrätt, skriver ARN i ett pressmeddelande.

Bukowskis ser just nu över sina köp- och säljvillkor och under tiden inrättas en roll som kundombudsman som ombesörjer frågor av den här arten.

 

Foto: Bukowskis

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!