År 2020 sker hälften av den danska handeln på nätet

Den danska e-handeln växer så det knakar och om sex år tror man att näthandeln kan stå för nästan hälften av detaljhandeln i landet. Men danskarna handlar allt mer utomlands, något som kan ha stor effekt på Danmarks ekonomi och nu höjs rösterna för att något måste göras.

Enligt nya siffror har den danska e-handeln ökat med 19 procent i år, och så ser det ut att fortsätta. Enligt Dansk Erhverv og FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel, kommer näthandeln i Danmark att bokstavligen explodera under de kommande sex åren.

Siffror från FDIH, som är de mest optimistiska, förutspår att det kommer att spenderas cirka 167 miljarder danska kronor på e-handel år 2020. Man tror också att drygt hälften av all detaljhandel kommer att ske på nätet samma år.

Annons
Annons

Men det är inte bara mungiporna uppåt, man räknar samtidigt med att 79 av miljarderna kommer att försvinna utomlands.

– Om man tittar på hur ungdomar beter sig på nätet, så kan vi ha en situation år 2020 där cirka 45 procent av detaljhandeln sker på nätet, och vi riskerar att ungefär hälften av den handeln kommer att ske på utländska sajter, säger Annette Falberg, vd för branschorganisation FDIH.

En ny verklighet

Att danskarna tycker om att shoppa över landsgränserna är inget nytt. Under 2013 shoppade danskarna för 69 miljarder danska kronor, cirka 14 miljarder av dessa var köp som danskarna gjorde i utländska webbutiker.

Och det här är alltså något man tror kommer att öka betydligt under de kommande åren.

– Vi står inför en ny verklighet i den danska detaljhandeln och det finns behov att ompröva verksamheten och gå ut och ta marknadsandelar. Snart är dagens unga storkonsumenter, och med det beteendet vi ser idag, kommer en allt större andel av deras konsumtion äga rum på utländska sajter. Får detta ske utan att återförsäljarna ser över sina verksamheter har vi ett allvarligt problem, säger Annette Falberg.

Något måste göras

Ekonomer menar samtidigt att det skulle innebära stora problem om en så pass stor del av landets privatkonsumtion försvinner utomlands, istället för att stimulera den danska ekonomin. Något som i slutändan bland annat kan slå mot jobben inom detaljhandeln.

Även den danska regeringen har börjat kolla närmare på saken, och något måste göras enligt Dansk Erhverv.

– Om det visar sig att det är bättre och billigare för en konsument att handla i en utländsk butik, då kommer de att göra det och det skulle vara vansinnigt att motverka den utvecklingen. Men vi är bekymrade om det är så att danska e-handlare inte kan konkurrera med utländska på grund av för stora omkostnader, eller om de lägger sin verksamhet utomlands för att kunna konkurrera, säger Jens Klarskov administrativ vd på Dansk Erhverv.

Annons
AnnonsKälla: Pejgruppen.dk

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!