Bara positiva effekter efter övergången till fri frakt

E-handlaren och författaren Mats Ingelborn har gått ifrån att vara en kritiker till fri frakt till att införa det i sin egen nätbutik Calzessa.com. Den första månaden såg lovande ut och fyndjägarna som Mats var rädd för verkade hålla sig borta av de högre produktpriserna.

Nu har Mats Ingelborn utvärderat experimentet efter sex månader med fri frakt och där enskilda produkter burit sin egen fraktkostnad.

Kontentan är, för Mats som säljer underkläder och strumpor, att det inte finns något negativt med fri frakt. Undantaget skulle vara om du skickar blytackor eller möbler skriver Mats.

Annons

Farhågorna att småorders skulle öka dramatiskt har inte visat sig stämma. Antal varor i snittordern i mars 2012 var 3,66 stycken och i år, med fri frakt, låg den på 3,23. Den lilla minskningen tillskriver Mats konjunkturläget.

Slipper hantera fraktkostnaden

Snittordervärdet har gått ifrån 374 kronor till 375 kronor, det vill säga helt oförändrad.

För Mats och hans nätbutik Calzessas del ser han bara fördelar. De slipper numera hantera fraktkostnader vid exempelvis reklamationer och returer. De ser även att kunderna lägger fler beställningar, ofta direkt efter varandra.

- Jag rekommenderar dig absolut att titta på fri frakt som ett alternativ i din e-handel, framförallt om dina fraktkostnader är någorlunda moderata, säger Mats Ingelborn.

 

Källa: Ingelborn

Annons
Annons