Blocket tror på begagnat i hetsen kring nya leksaker

Julhandeln är i full gång och nya rekordsiffror är att vänta. Samtidigt verkar julhetsen sätta sina spår. Enligt en ny undersökning känner nästan var femte svensk sig pressad att köpa många julklappar, särskilt de med barn. Förväntningar som kan leda till att föräldrar köper julklappar som de egentligen inte har råd med.

Det shoppas julklappar på nätet som aldrig förr och handeln på nätet spås omsätta 20 procent mer i år jämfört med i fjol enligt nya siffror från PostNord. Särskilt leksaker har visat sig vara hett under granen i år och leksakshandlarna på nätet har nu bråda dagar.

Enligt en ny undersökning som Blocket låtit genomföra tillsammans med HUI Research visar att personer med barn räknar med att spendera 3 612 kronor var på julklappar i år. Samtidigt uppger nästan var femte svensk att de känner press från andra att köpa många julklappar.

Annons

– Barn i Sverige har otroligt mycket leksaker och vår undersökning visar att de flesta barn bara leker med hälften av sina leksaker. Man kan ju fråga sig om vi verkligen behöver fylla på barnrummen med ännu fler prylar, säger Annette Karlberg, presschef på Blocket.

Låna till klapparna

I storstäderna upplevs pressen som starkast och där planerar till och med mer än var femte att belåna sig för att ha råd med sina julklappar. Samtidigt instämmer 7 av 10 i att det vore skönt med mindre konsumtionshets under jul.

Samtidigt finns det en hållbarhetsaspekt men även om det under december månad är fullproppat med begagnade leksaker på Blocket, är det endast 4 procent som kan tänka sig att köpa begagnade leksaker i julklapp.

– Vi vuxna behöver ta vårt ansvar och överföra hållbara konsumtionsmönster till yngre generationer. Julen är ett perfekt tillfälle. Stå emot hetsen och köp varannan begagnat. Om du köper nytt välj saker av god kvalitet som barnet kan få glädje av länge och som även går att sälja vidare, säger Annette Karlberg.



Källa: Press

Annons