De vill fylla grannlandet med nya självständiga paketskåp

Härmar PostNord.

PostNord meddelade i mars förra året att det var dags att rulla ut en ny typ av paketskåp. Fraktjätten hade tidigare dissat de mer traditionellla paketskåpen, i alla fall i Sverige, men dessa nya skulle vara annorlunda gällande utformning och placering.

LÄS ÄVEN: PostNord storsatsar på paketskåp – 200st i steg ett

Annons

De nya paketskåpen är batteridrivna och kan därmed placerades ut mer lokalt, närmare kundernas hem. De saknar samtidigt en digital skärm och kommunicerar istället via bluetooth med kundernas mobiltelefoner. I samband med lanseringen i mars i fjol så började PostNord placera ut 200 stycken “Nærboks”, som skåpen kallas, i danska Kolding.

LÄS ÄVEN: PostNord avslöjar detaljerna i den stora skåpsatsningen

Nu meddelar konkurrenten Bring, det vill säga norska Posten, att de också ska satsa på denna nya typ av skåp. I Norge kommer de dock att kallas Pakkeboks, vilket inte ska förväxlas med PostNords "Pakkeboksar" i Danmark, som är ett mer traditionellt paketskåp med en digital skärm och hela den biten.

Posten Norge gillar i alla fall det nya konceptet med batteridrivna skåp och inleder även de ett större pilottest. 100 stycken nya “Pakkeboksar” ska nämligen placeras ut i Oslo under det första halvåret 2020.

Ska underlätta människors vardag

Det första skåpet placerades ut i måndags på en tågstation vid Nordstrand i Oslo. Posten Norges koncernchef, Tone Wille, kommenterade lanseringen till vår systersajt Ehandel.com:

Kunderna kräver mer valfrihet och flexibilitet, och vi på Posten strävar efter att hitta bra lösningar för att underlätta människors vardag, sade Tone Wille.

De nya skåpen är som sagt mer självständiga och ska inte kräva någon ström eller någon nätverksuppkoppling för att fungera. De kan därmed spridas ut över en rad olika platser där mer traditionella skåp kanske inte hade fungerat. En norsk Pakkeboks kommer att rymma upp till 13 paket.

Planen är utrullning i hela landet

Pilottestet i Norge sträcker sig fram till juni i år och tas de väl emot av kunderna så är planen, precis som i Danmark, att placera ut skåpen över hela landet. En utrullning som, enligt Ehandel.dk, redan är i full gång i Danmark. Precis som i Danmark så står företaget Swipbox bakom den tekniska lösningen i paketskåpen.

Annons

I Sverige har vi ännu inte sett denna nya typ av skåp, även om vi här har flera andra aktörer som jobbar med att fylla landet med paketskåp.

LÄS ÄVEN: Paketskåpen tar över Sverige – hur är tillgängligheten?

Annons