Den tidiga våren har gjort begagnathandeln het

Den privata begagnathandeln har inlett året med en stark tillväxt. Under första kvartalet ökade begagnathandeln med hela 9,4 procent jämfört med samma period i fjol. Möbler och Heminredning är särskilt hett i vårvärmen.

Den milda vintern gjorde att den privata begagnathandeln avslutade starkt med en tillväxt på 5,1 procent under förra årets fjärde kvartal.

Något som även verkar ha spelat in på det här årets början då den tidiga våren ska ha satt fart på svenskarnas köp- och säljlust på andrahandsmarknaden.

Annons

Enligt HUI Research och Blockets, Begagnatbarometern, ökade nämligen begagnathandeln med hela 9,4 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period i fjol.

– Så fort vi ser tecken på våren börjar svenska folket fixa med hem och trädgård. Mycket saker hamnar på Blocket och även trafiken för att köpa prylar ökar. I år kom våren tidigt och det avspeglar sig väldigt tydligt i ett starkt första kvartal. Just nu är trädgårdsmöbler bland de mest eftersöka prylarna på Blocket, säger Jan Prokopec, vd på Blocket.

Båtar sjunker inte längre

Alla branscher i begagnathandeln uppvisade stark tillväxt under första kvartalet och sammantaget är det den största ökningen sedan Begagnatbarometern började sammanställa den privata begagnathandeln kvartalsvis.

Störst bidrag till den starka utvecklingen i Begagnatbarometern under denna period stod Möbler & Heminredning för med en fjärdedel av den totala tillväxten.

Branschen med högst tillväxt under första kvartalet var Båtar som ökade med 33,4 procent. Det är tredje kvartalet i rad som den begagnade båtmarknaden uppvisar tillväxttal.

– Hushållen shoppar återigen kapitalvaror både i detaljhandeln och på begagnatmarknaden. Nyförsäljningen av båtar går fortfarande trögt, men det faktum att omsättningen på andrahandsmarknaden har satt igång kan vara ett tecken på att branschen är på väg i rätt riktning, säger Lena Larsson, VD på HUI Research.



Källa: Press

Annons
Annons