Dyrt så in i Norden att skicka paket i Sverige

Skickar du mycket snigelpost, då är Sverige ett bra land att bo i. Det är nämligen relativt billigt att skicka brev inom landet. Däremot har vi de högsta priserna för att skicka inrikes postpaket i Norden. Det visar en internationell jämförelse som Post- och telestyrelsen, PTS, gjort.

Post- och telestyrelsen, PTS, har jämfört vad det kostar att skicka brev och paket, inrikes och utrikes, i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Tyskland och Storbritannien. Syftet med jämförelsen har varit att bedöma om Postens priser är rimliga ur ett internationellt perspektiv.

PTS jämförelse visar att det är förhållandevis billigt för svenskarna att skicka inrikes 1:a klassbrev. Däremot är de svenska priserna höga jämfört med några av de andra nordiska länderna när det rör sig om att skicka 1:a klassbrev till andra europeiska länder.

Annons

– När det gäller för den enskilde konsumenten 1:a klass-portot så ligger Posten bra till i jämförelsen. Troligen är det ett resultat av det svenska pristaket som hindrar Posten att höja priserna utöver KPI-utvecklingen, säger Gabriel Rhawi, analytiker på PTS postavdelning till Dagens Nyheter.

Samtidigt har det blivit allt dyrare att skicka paket med Posten och enligt PTS jämförelse finns det påtagliga skillnader i den svenska prisutvecklingen mellan brev och paket.

Ökat med nästan 35 procent

Medan priset på inrikes 1:a klassbrev endast höjts med drygt 9 procent under en tioårsperiod fram till 2014, så har priset för att skicka ett postpaket inom Sverige i den lägsta viktklassen, upp till tre kilo, ökat med nästan 35 procent.

Det gör Sverige till det dyraste landet i Norden för att skicka ett inrikes postpaket. Samtidigt har priset för paket till EU ökat med drygt 42 procent, och till övriga länder med 69 procent.

– I dag skickar vi allt färre brev samtidigt som e-handeln ökar. Posten står också inför utmaningen med en alltmer glest befolkad landsbygd som gör att kostnaderna för att tillhandhålla service längst ut ökar. PTS följer Postens verksamhet noga. Det gäller inte minst prissättningen och denna rapport är en viktig del i detta arbete, säger Sten Selander, chef för PTS postavdelning.

Jämförelsen i rapporten gäller postföretag utsedda att tillhandahålla den samhällsomfattande posttjänsten, det vill säga Posten AB i Sverige. Övriga postoperatörer i Sverige ingår inte i jämförelsen.

Källa: Press, DN

Annons
Annons