E-handelsskolan på Emeet gav deltagarna mersmak

I torsdags gick e-handelskonferensen Emeet av stapeln, en konferens där deltagarna själva bestämmer vilka ämnen som ska avhandlas. En av årets förbokade sessioner var E-handelsskolan med Dan Nilsson och Rikard Westberg som båda delade med sig av både bra och dåliga tips.

Efter att lärarna inledningsvis fått svettats lite huruvida det var några som skulle dyka upp eller ej till miniskolan i e-handel, visade det sig att intresset var större än båda väntat sig. Antalet platser var satt till 15 personer och när det väl ringde in var det tyvärr några som inte fick plats i skolbänken. Vi som var där blev däremot inte besvikna.

De flesta av deltagarna hade redan testat på det här med e-handel men Dan var ändå noga med att poängtera en av grunderna med att sälja på nätet, att ha en strategi. Enligt Dan börjar många i fel ände och lägger fokus på fel saker.

Annons

– Man funderar ut en eller flera produkter man vill sälja, väljer en plattform, betallösning och att Posten ska leverera paketen. När allt sedan är igång så är det ändå ingen som handlar. Det gäller att vara unik, säger Dan Nilsson.

Tillföra ett mervärde

Att vara unik med att sälja något på nätet är inte enkelt idag, men man kan hitta ett sätt att göra det unikt, och på så vis skilja sig från konkurrenterna enligt Dan. Något flera av deltagarna i E-handelsskolan hade gjort.

En av dessa var NaturesBeauty.se som säljer produkter inom ekologisk hudvård och naturlig hudvård. Förutom att man noga väljer ut sina produkter, så har man valt att skriva ut innehållet i dem så att kunder kan se vad de köper.

Även Rikard pekade på detta och med Tonerlagret hade man till exempel valt att rikta sig mot företagskunder. Det för att hitta en ny målgrupp som inte var lika bearbetad och slippa konkurrera med pris.

En pall för en iPad

En annan viktig sak som e-handlare var att lära sig av sina misstag. Dan poängterade att han gärna konkurrerade med just pris i början av sin e-handelsbana, något han inte gör på samma sätt idag. Även Rikard har fått lära sig saker, som att Dan kanske inte är den bästa av marknadsföringschefer för Tonerlagret.

Under sin första, och sista dag, med titeln kom Dan på iden att köra en kampanj där den som köpte en pall med skrivarpapper, fick en iPad 3 på köpet. Ett gäng inköpta iPads senare, men inga sålda pallar med skrivarpapper, konstaterade Rikard att det inte gått som planerat. Dan låter i vilket fall hälsa att det var unikt.

Annons


Dans unika kampanj för Tonerlagret

Utöver detta bjöds det på många andra intressanta diskussioner där deltagarna gav varandra råd om allt från plattformar till betallösningar, både inom Sverige och för de som satsar utomlands. Det snackades även sökmotoroptimering och logistik där 3PL kom på tapeten. Något som helt klart kan vara en lösning även för den lilla e-handlaren.

 

Annons