eBay tror inte på Amazons plan för snabba leveranser

Snabba och billiga leveranser är en viktig pusselbit för e-handeln. Amazons strategi för att lyckas verkar vara genom ett väl utbyggt nätverk av distributionscentraler. eBay däremot tror inte att det är svaret, och satsar i stället på en något annorlunda modell.

Under 2012 lanserade eBay tjänsten och appen eBay Now som lovar leverans samma dag, med lite flyt till och med inom en timme. Från början var det endast boende i San Francisco och New York som kunde få produkter från lokala butiker hemlevererade, men i sommar kommer man även att lansera tjänsten i Dallas och Chicago.

Och även om stort fokus ligger på snabba leveranser så är målet med eBay Now också att testa en ny strategi när det gäller distributionen. Ebay Now bygger nämligen till stor del på samarbeten med olika lokala återförsäljare och butiker, något som eBay verkar tro är framtiden för snabba leveranser.

Annons
Annons

– Vi vet att andra har en strategi som bygger på en stor fysisk närvaro för att kunna leverera snabbt. Så vill inte vi göra, vi vill inte bygga lager och vi tror inte heller att det är nödvändigt. Det finns en hel del produkter som redan är nära kunderna, ute i butikerna och i lager. Innovationen är att vi ska försöka organisera detaljhandelslandskapet och leverera saker snabbt utan att det ska kosta en massa pengar, säger Devin Wenig, vd för eBay Marketplace.

Snart inte bara en app

Även om Devin Wenig inte nämner Amazon, som snart har över 100 distributionscentraler världen över, vid namn. Så tror han inte att deras modell att bygga ett stort antal centraler är rätt väg att gå för lösa problemet med snabba och billiga leveranser.

– Modellen att organisera leveranser av produkter som redan finns ute i världen, och inte behöva distribuera dem via ett lager, den kommer vi att få se mer av, säger Devin Wenig.

Inom kort ska det även bli möjligt för kunder på eBay.com att ta del av eBay Now. Det ska alltså inte vara nödvändigt att använda sig av appen för att handla från kedjor som Target, Walgreens och Toys"R"Us, samt Best Buy och Macys för att få det levererat samma dag.

Devin Wenig säger också att det inte är omöjligt att man inom en snart framtid expanderar tjänsten ytterligare, både inom och utanför USA.

Källa: Internet Retailer

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!