Ebay kan tvingas säga upp tusentals anställda

Ebay planerar att säga upp minst 3 000 personer i början av nästa år. Anledningen är att e-handelsjätten måste genomföra ett större besparingsprogram i samband med att man knoppar av betaltjänsten PayPal i ett separat bolag.

I september meddelade Ebay att man kommer att börsnotera betaltjänsten PayPal som ett separat bolag under 2015. En avknoppning som ser ut att påverka en hel del anställda i form av ett större besparingsprogram.

Nedskärningarna, som innebär att minst 3 000 personer kan komma att få lämna bolaget, kommer främst att påverka anställda som jobbar med Ebays marknadsplats. Enligt vissa analytiker handlar det om att e-handelsjätten vill sänka sina operativa kostnader som ökat med 14 procent under de första nio månaderna 2014.

Annons

Ebay visar samtidigt upp en klart lägre tillväxt än PayPal, som man köpte för 1,5 miljarder dollar 2002. Medan auktionssajtens intäkter växte med 6 procent till 2,16 miljarder dollar under årets tredje kvartal, ökade betaltjänsten med hela 20 procent till 1,95 miljarder dollar.

10 procent av personalstyrkan

Idag har bolaget cirka 33 000 anställda, vilket är jämnt fördelat mellan eBay och PayPal. Något som innebär att man kan komma att göra sig av med nästan 10 procent av sin personalstyrka.

Det skulle vara den största minskningen av arbetstillfällen i bolaget sedan 2012 då 325 anställda fick gå hem efter en omorganisation av PayPal. Ebay själva vill inte gå in på några detaljer och säger att man inte kommenterar rykten.

– Vi är fokuserade på att driva verksamheten och se till så att Ebay och PayPal kan nå framgång som självständiga bolag, säger Amanda Miller, talesperson för Ebay.



Källor: Cnet, Venturebeat

Annons