Förläggarförening anklagar Amazon för utpressning

Den tyska bokförläggar- och försäljningsföreningen har lämnat in ett klagomål till det tyska konkurrensverket rörande Amazon. E-handelsjätten anklagas för att missbruka sin ställning och använda sig av utpressningsmetoder på den tyska marknaden, bland annat mot svenska Bonnier.

Förutom en pågående tvist med bokförlaget, Hachette, ligger Amazon just nu även i fejd med Warner Home Video och Bonnier Media Group i Tyskland. Något som lett till att Amazon stoppat beställningar av böcker och filmer från de berörda bolagen.

En stor del av tvisterna handlar om att Amazon vill pressa ner priserna från leverantörerna, men den här gången har de fått rejält mothugg. I förra veckan lämnade den tyska bokförläggar- och försäljningsföreningen in ett klagomål till tyska konkurrensverket.

Annons

Förläggarna anklagar Amazon för att använda sig av utpressningsmetoder för att pressa bokpriserna, särskilt när det gäller e-böcker. Enligt anmälningen ska Amazon sedan i maj ha försenat leveranser på böcker från svenska Bonnier, som äger 16 förlag i Tyskland.

– Amazons affärsbeteende får konsekvenser, inte bara för de drabbade förlagen. De utgör även en fara för alla e-boksleverantörer och distributörer i Tyskland, säger en talesperson för den tyska bokförläggar- och försäljningsföreningen.

Vill betala mindre för e-böcker

Bonnier har inte kommenterat dispyten med Amazon men Carina Jönsson, chefredaktör på branschtidningen Svensk Bokhandel, säger att detta är en stark markering från den tyska bokbranschen mot ett företag som redan har ett dåligt rykte i landet. Bland annat för arbetsvillkoren på deras lager.

— Det här är en väldig markering från förläggarna, som säger att man inte kan bete sig hur som helst, säger Carina Jönsson.

Amazon tycker däremot att man måste sätta sakerna i rätt sammanhang och att e-böcker bör kosta mindre än en fysisk upplaga.

– Vi tycker att detta bör återspeglas i de villkor som gäller när bokhandlare köper sina böcker från förlag, och så är fallet i våra villkor med de flesta förlagen runt om i världen, bland annat i Tyskland. Men för merparten av Bonniers böcker vill de att vi ska betala betydligt mer när vi säljer en digital utgåva, än när vi säljer en tryckt upplaga av samma bok, säger Amazon i ett uttalande.

 

Annons

Källor: WSJ, VK, The Bookseller

Annons