Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 390 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Moms/VAT vid internationell handel #198250
    VATadviser
    Deltagare

    Hej Forumet. Såg att det är nästan 10 år sedan vi startade denna tråden. Har varit upptagen med annat de senaste två åren. Men hittade tillbaka idag. Jag kommer att fortsatt försöka svara på momsfrågor i samband med E-handel här. Så fråga på bara så hoppas jag kunna svara.

     

    Stefan.

    som svar på: E-handel mot Norge med NUF och Klarna #186847
    VATadviser
    Deltagare

    Hej

    Gäller din fråga enbart vad som står i din webbutik inte vad som står på din faktura?

    Mvh
    Stefan

    som svar på: Dropshipping inom EU (vilken momssats/VAT gäller?) #186846
    VATadviser
    Deltagare

    Hej såg inte era sista kommentarer förrän nu så därav det sena svaret.

    Anledningen till att tröskelvärdena inte kommer till här är att de endast gäller för försäljning från ett land till ett annat. Dvs enbart för två länder. Du skall alltid för varje momspliktig omsättning antingen fakturera med avsändarlandets moms eller ange ett momsnummer i mottagarlandet som gör att du kan fakturera utan moms. Det är grunden i detta upplägg.

    När man säljer till privatpersoner så finns aldrig ett momsnummer i mottagarlandet och därför blir säljaren tvungen att fakturera med nationell moms. När det gäller distanshandel anses dock omsättningen flytta till mottagarlandet när ett visst tröskelvärde uppnåtts.

    Problemet här är att säljaren inte har ett nationellt momsnummer att åberopa. Köparen är ju endast momsregistrerad i Sverige. Varan har aldrig varit i Sverige så här kan omsättningen inte redovisas. Så säljaren måste antingen kräva ett momsnummer i mottagarlandet, sälja med sitt egna lands moms eller möjligtvis registrera sig själv i mottagarlandet och fakturera med det landets moms. Det finns ingen väg runt detta som jag känner till.

    Alternativet är givetvis då att köparen registrerar sig för moms i mottagarlandet och anger det momsnumret till säljaren som då kan fakturera utan moms.

    Allt ovan förutsatt att köparens kund är en privatperson. Om köparens kund är ett företag som är momsregistrerat i mottagarlandet så har vi inga problem utan kan använda trepartshandel.

    Alla dessa regler är krångliga men om det är lättare eller svårare att sälja utanför Eu låter jag vara osagt. Det medför andra problem när man jobbar utanför EU. Därmed inte sagt att det är lätt här.

    Lycka till
    Stefan

    som svar på: Moms/VAT vid internationell handel #186845
    VATadviser
    Deltagare

    Hej Anton,

    Det är aldrig lätt att ge ett bra svar när man vet så lite om en verksamhet som jag vet om din. Så du kan inte “gå till banken” med detta svar. Dock så tror jag att du kan använda den som vägledning på ett bra sätt.

    Jag förutsätter i svaret att dina kunder är privatpersoner. Dvs inte momsregistrerade företag.

    Vi kan nog utgå från att du blir tvungen att momsregistrera dig i UK för att kunna hantera detta. Du bör kanske också ställa dig frågan om Amazons lager i Uk är det du skall använda. Efter Brexit så blir det inte optimalt för dig då varje leverans blir en export ur Uk och en import i EU. Det medför både kostnader och administration. Det kan även medföra en hel del momskomplikationer beroende på hur mycket jobb du vill lägga på din kund.

    Skulle tro att det Tyska lagret blir bättre. I så fall blir det en momsregistrering i Tyskland.

    Som EU lagstiftningen ser ut nu så blir då försäjningen från Amazons lager beskattad med avsändarlandets moms dvs Engelsk eller Tysk beroende på var du väljer att leverera ifrån.

    Det blir det tills du har omsatt upp till varje lands tröskelvärde. Dvs från EUR 35 000 per år (och uppåt) det varierar lite från land till land.

    Därefter måste du momsregistrera dig i varje land som du uppnår tröskelvärdet i och fakturera med det landets moms och betala in den där.

    Från årskiftet ändrar sig detta drastiskt. Då blir det ett tröskelvärde på EUR 10 000 och därefter blir det varje lands moms. Denna skall dock redovisas i det land man säljer ifrån i en speciell momsredovisning.

    Som du ser så är det inte helt enkelt. Jag kan ge dig ett mer konkret råd om du ger mig mer information kring din verksamhet och dina planer.

    Lycka till

    Stefan

    som svar på: Dropshipping inom EU (vilken momssats/VAT gäller?) #186805
    VATadviser
    Deltagare

    Hej igen

    Tror tyvärr inte att det fungerar i det här fallet. Tröskelvärdena beräknas på det momsnummer och land som varan kommer ifrån. I de flesta fall för Svenska e-handlare Sverige. Men det är inte det som triggar momsregistrering här.

    Det är det faktum att man antingen köper varan i Spanien och för den ut ur landet. Det i sig triggar en momsregistrering i Spanien. Eller så köper man varan av sin leverantör i mottagarlandet ex Tyskland. Då får man köpt varan där och omsätter den sedan lokalt. Dvs lokal omsättning till privatperson = lokal moms från första kronan.

    som svar på: Dropshipping inom EU (vilken momssats/VAT gäller?) #186803
    VATadviser
    Deltagare

    Hej Håller inte med. För mig så har du köpt en vara i ett land och omsatt den i ett annat land. Under förutsättning att du har en privatperson som kund.

    Dvs om du köper av en Spansk leverantör och åberopar ditt Svenska momsnummer så kommer du att få en faktura utan Spansk moms som du självbeskattar dig för i Sverige. Däremot så för du in en vara i ex Tyskland. Dessutom säljer du varan som du fört in i Tyskland till Tysk kund. För mig innebär det att du är momspliktig i Tyskland från första kronan.

    Alternativet är att du momsregistrerar dig i landet du köper ifrån. Men ditt upplägg är lite kladdigt och det kan man inte reda ut via nätet. Så som sagt ovan kontakta en konsult för detta. Men en redovisningsekonom löser inte det. Du måste kontakta någon som är bra på internationell moms och e-handel. Ex Svea VAT Adviser eller liknande.

    Lycka till
    Stefan

    som svar på: Sälja hudlotion inom EU #186607
    VATadviser
    Deltagare

    Man brukar säga att om det känns fel så är det nog fel. Det faktum att du skriver här o frågar tyder på att du själv känner att det nog inte är bra.

    Att starta ett bolag som är fel i start (för det tror jag att det är) verkar ju lite dumt.

    Din partner i USA känns inte så seriös. Så jag skulle släppa det eller åtminstonde kräva att de ser till så att allt blir rätt här i EU innan ni sätter igång.

    Lycka till
    Stefan

    som svar på: Erfarenheter av Dropship från annat EU-land? #186591
    VATadviser
    Deltagare

    Tänk bara på att om du säljer på det sättet till andra EU länder så blir du momspliktig antingen i avsändarland eller mottagarland.

    VATadviser
    Deltagare

    Hej igen,

    I princip så har du inte avdragsrätt förrän du är registrerad för moms. Men du kanske kan prata med SKV och höra med dem.

    Men jag tycker att du skall anlita en redovisningskonsult också så att du får till din bokföring rätt. Det låter som att du har behov av en sådan. Det går egentligen inte att svara på sådana här frågor på ett bra sätt utan att ställa en massa motfrågor för att få reda på hela bakgrunden. Den spelar roll. Tyvärr så kan jag inte göra det utan att lägga en massa tid.

    Mvh
    Stefan

    VATadviser
    Deltagare

    Hej du kan inte ställa ut fakturor på rätt sätt om du inte har ett momsnummer. Så svaret är nej du kan inte börja sälja utan din registrering.

    Mvh
    Stefan

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 390 totalt)