Plus Forum E-handelsforumet Logistik Tips på miljövänligt packmaterial

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #104900
    Martin.
    Deltagare

    Hej,

    Ny på forumet så jag hoppas denna tråd hamnar rätt.

    Driver sedan början av December e-handel B2C av diverse dekoration som skickas inhouse. Vi använder oss utav bubbelplast (stora/små “bubblor) och såhär efter 200+ orders har vi insett hur mycket bubbelplast det går åt. Inte fått några returer pga. skadat gods så bubbelplast fungerar bra men det känns inte så modernt. Visserligen är bubbelplasten vi använder oss utav “miljövänlig” men kunden tänker nog plast då det ser ut som plast.

    Tittar på alternativ och just nu känns miljövänliga packchips som en bra lösning för mindre produkter samt för större produkter som inte är så ömtåliga någon typ av papper som stötdämpning/skydd.
    Jag har, privat, bra erfarenheter av paket packade med skrynkligt kraftpapper (osäker om man får länka här men finns smidiga lösningar för att skrynkla kraftpapper). Fördelen med papper är att “alla” källsorterar papper och då det ändå har en kartong att slänga kan packmaterial av papper gå i samma veva i tunnan/återvinningen.

    Någon här med bra erfarenhet alt. tips? Givetvis är priset intressant men alla vi tar gärna några kronor från vår marginal ifall vi kan göra något bra för miljön.

    Vänligen,
    Martin

    #186152
    FP INTL
    Deltagare

    Hej Martin, Vilket Fyllnads material är mest miljövänligt? Detta är som du redan har märkt inte lätt att svara på, då man kan räkna på olika sätt. Full disclosure så säljer jag Luftbubblor, och är förstås jävig, men vill råda dig att tänka på följande:

    Papper kan vara bäst om du enbart tänker på var råvaran kommer ifrån. Papper kan endast återanvändas ett fåtal gångar så set utifrån recyclability är det inte särskild bra. Desutom väger og fyller papper mycket mera än luftbubblor vilket gä att du får högre co2 utsläpp. 80% av alla pappersförpackninger återanvänds i Sverige mot 60%plast.

    Plast är överlägset bäst om du räknar ReCiPe poäng, dvs om du tittar på helheten (CO2, hur återanvänbart materialet är, hur det påverkar miljön i stort. Plast kan återvanvändas ett oänligt antal gg. I den cirkuläre ekonomi är returplast bästa alternativet

    Packchips är en sämre lösning då du frakter stora mängder luft.

    Läs gärna mer på http://fp-sustainability.eu och återkoppla om du har fler frågor.

    MVH Ivan Christensen FP INTL

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.