Plus Forum E-handelsforumet Logistik Optimera kartonger efter fraktdragande vikt

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #105140

    Hej!
    Vi har länge jobbat med att optimera våra lådor efter den fraktdragande vikten, för att få ner våra fraktkostander.
    Konstigt nog hittar vi inga andra som jobbar med detta, kartongtillverkarna gör ofta kartonger efter pallmått, vilka inte är optimala om man tittar på fraktdragande vikt.

    Vi försöker hitta billiga kartonger i specialmått, men går bet. I nuläget får vi skära ned kartonger.

    Nån som känner igen detta? Tänker du på hur stort paket du skcikar och vad det kostar?

    Kort exempel:
    Schenker/DHL/Postnord beräknar fraktdragande vikt som volym (kubikmeter)*280 kg. De fakturerar sedan det högsta av fraktdragande vikt och verklig vikt, i praktiken bör det för de flesta innebära fraktdragande vikt.

    Våra små lådor är 0.006 kubik.

    Kruxet är att 0.006 * 280 = 1,68, så alla varor blir över 1 kg. Även fast de små lådorna med typiska varor väger under 1 kg.
    Detsamma gäller våra andra kartonger.

    Ni beräknar fraktdragande vikt genom att multiplicera lådans mått i meter och sedan multiplicera med 280.
    Exempel, om lådan är 30x20x20 cm så blir det 0,3*0,2*0,2*280=3,36

    #186601
    retrof
    Deltagare

    Era billigaste varor kanske ni kan skicka med Postnord Varubrev? Max 34x24x7 cm. Minst 150 gram och max 2 kg.

    #186602
    Stefan72
    Deltagare

    Fast hur skickar ni och med vad? I mitt gruppavtal (ej eget alltså) så är det samma pris på servicepoint upp till 3kg (0.011kubik). 4-5 kg kostar nå kronor mer och 6-10kg lite till. Skillnaderna dem emellan är så små så jag kör enhetsfrakt på det mesta.

    #186603

    Vi skickar väldigt blandade saker, men det mesta ligger i intervallet 2-6 kg.
    Det skiljer bara några kronor mellan gränserna 1 kg, 2-3 kg och 3-5 kg, men eftersom vi skickar ganska många paket blir det många tiotusenlappar på ett år.
    Räknar vi på det tjänar vi helt klart på att skära ned kartongerna nån cm för att komma under gränserna, men känns väldigt B.

    Småsaker skickar vi ibland med varubrev, men de är ej fullt spårbara och inte försäkrade, har blivit av med så många varubrev genom åren som vi får skicka på nytt.

    Ingen som räknat på detta med fraktdragande vikt?

    #186613
    retrof
    Deltagare

    “kartongtillverkarna gör ofta kartonger efter pallmått”. Ofta ja, men det finns ju massvis med olika förpackningar att välja på. Det låter som att ni bör ta in fler olika varianter på kartonger så att ni kan packa mer optimalt vid varje givet tillfälle och på så sätt spara volym? Givetvis utan att vara så snål så att varan inte skyddas under transporten.

    #186733
    knofan
    Deltagare

    Jag skulle säga att det beror helt på hur era kunder handlar. Köper de oftast en enda sak per köpetillfälle eller är det flera SKUs i varje paket?

    Om de beställer flera saker så kanske ett system som räknar ut vilken låda ni skall använda för att minimera frakten kan vara något. Jag skrev ett sådant system för att optimera sändningar för något år sedan. Det var “brute force”-algorithm men gjorde sitt jobb rätt bra.

    Om de bara beställer en sak åt gången i huvudsak så är det nog inte svårare än att ha flera lådor tillgängliga som passar så många föremål som möjligt.

    /H

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.