Plus Forum E-handelsforumet Marknadsföring Behöver hjälp med bilder (produktbilder)

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #103840
    GurraG
    Deltagare

    Hejsan

    Jag behöver hjälp av en fotograf att ta produktbilder och lägga upp på min webshop. Jag skulle gärna vilja lära mig det också.
    Skriv gärna om du är duktig på det.

    MVH
    Gustav
    0706906080

    #183661
    aleide
    Deltagare

    Hej GurraG,

    Då jag besöker detta forum första gången kommer mitt svar sent men detta kan hjälpa även andra.

    Som fotograf gör jag produktbilder, både enkla och kompletta kompositioner efter olika teman. Det är viktigt att börja med att se på webshopsystemets krav, dvs. vilka filformat och bildmått som stöds och behövs. Normalt vill man ha en vit eller svart bakgrund på produktsidan vilket ofta kräver friställning av bilderna. Friställningen kan betyda mycket arbete och erfarenhet samt speciella program. Det finns specialister för detta som enkelt kan googlas fram. Enklare produktbilder kan man göra själv med mobilen och en enkel ljusbox samt några fotoljuskällor (helst 3 st.). Det kan vara blixt- eller konstantljuskällor (t.ex. Amaran). Kamera + stativ behöver jag nog inte nämna. Något som ofta glöms är färghanteringen som är väldigt viktig, särskilt när man tar bilder på textil. T.ex. X-Rite Colorchecker Passport är ett bra val här. Det lönar sig att ha ett genomtänkt system för katalogisering av bilderna, t.ex. efter artikelnummer i filnamnet, särskilt då man ofta publicerar flera bilder per artikel (då kan man t.ex. ha ett löpande nummer efter artikelnummret). Denna information kan man också ha i metadatan, men några filformat har begränsningar kring den metadata som man kan lagra i bildfilen. Att ha artikelnumret i filnamnet underlättar också att hitta rätt bild i webshopens gränssnitt (metadatan syns ofta inte). Ändå glöm inte bort att lägga in relevant metadata (beror på webshopsystemet och ändamål) i bildfilen då en del sökmotorer kan använda den och detta ger artikeln bättre sökbarhet på nätet.

    Alla steg gör produktfotografi för webshopar tidskrävande och dyra. Som fotograf gör jag produktbilder på ett effektivare sätt med speciella verktyg och så kan jag länka bilderna direkt i olika databassystem och webshopar, beroende på kundens krav. Vidare är det fördelaktigt att skapa ett sammanhängande koncept. Jag ser att du har kommit långt med din webshop och med bilderna. Är du intresserad i förbättringar så hör gärna av dig. Mitt företag heter IDEALBILD Göteborg, http://www.idealbild.se.

    Mvh,
    Alexander
    t. 070-4531383

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.