Ehandel.se

Ehandel.se (https://www.ehandel.se/forum/)
-   Marknadsföring (https://www.ehandel.se/forum/marknadsfoering/)
-   -   SEO snabbguide (https://www.ehandel.se/forum/marknadsfoering/4333-seo-snabbguide.html)

Magnus Bråth 2012-05-10 06:16

SEO snabbguide
 
Har sett att det ofta dyker upp SEO-frågor som ganska snabbt borde kunna besvaras en gång för alla. Jag tänkte därför sätta ihop en liten lista med resurser som är bra att ha.

Vad du behöver för att göra SEO
Det finns egentligen tre aspekter av all SEO, jag brukar dela in dem i Teknik, Innehåll och Auktoritet. Alla tre behöver, i olika utsträckning, finnas på plats för att man ska kunna driva bra och lönsam trafik från sökmotorer.

Teknik
En sökmotor behöver kunna spindla och förstå en sajts innehåll för att den alls ska kunna synas. Allt innehåll behöver en egen unik sida med möjlighet att använda riktig markup. Det finns en uppsjö guider till hur man gör detta, se delen för bra läsning nedan.

Innehåll
Innehållet på din sajt, och varje enskild sida behöver vara unikt och fylligt (användbar information på ett intressant sätt). Innehållet behöver också vara riktat mod specifika sökord. Googles sökordsverktyg (länk i sektionen nedan) är en bra start för att ta reda på vilka sökord man vill rikta sig mot.

Auktoritet
Auktoritet handlar till stor del om att ha länkar från sajter med högt förtroende pekande till din sajt. Det har däremot också utvecklats till att omfatta mer under de senaste åren, särskilt om du arbetar med de "lokala resultaten". Det finns många sätt, och många åsikter, kring auktoritetsbygge.

SEO verktyg
 • Bing Webmaster Tools - Bings nya Webmaster Tools är ett riktigt trevligt verktyg med både en massa bra on site grejer, varningar och sist men inte minst gamla hedereliga Site Explorer från Yahoo. Jag blev så uppspelt av nylanseringen att jag redan skrivit om det här.
 • Pingdom tools - Pingdoms verktyg för att mäta laddtider och se vad som saktar ner din sajt.
 • Screaming Frog - En enklare crawler som kan ta sig igenom hela din sajt genom att följa den interna länkstrukturen.
 • Page speed insights - Googles eget verktyg för att hitta problem med laddtider på en sida
 • Google Search Console - Tidigare Google Webmaster tools, här hittar du mycket matnyttigt, bland annat meddelanden från Google om din sajt.
 • Sistrix - Kan ge dig placeringsstatistik för alla möjliga siter och extra bra på de du väljer att särskilt bevaka. (Ändrad från SEOlytics som såldes till Sistrix). Mitt favoritverktyg idag, kostar en slant men är oerhört användbart. Mäter bland annat synlighet på i princip alla sajter i Sverige idag.
 • Advanced Web Ranking - Ett annat rankingprogram som du kör på din egen burk. Lite svårare att komma igång med men du äger datan.
 • Rank Tracker - Ett positionsmätningsverktyg.
 • Braths verktyg för lokala sökningar - Ett positionsmätningsverktyg där du kan få se det faktiska sökresultatet så som det ser ut var som helst i världen. (Vårt eget verktyg)
 • Keyword Tool External - Googles sökordsverktyg, kom ihåg att titta på lokal och att sätta till exakt match för att få fram rätt data. (versionen där du inte behöver logga in)
 • Pineberrys On Page Verktyg - Det här är nästan som att promota sig själv men verktyget är bra och riktigt enkelt att använda. Kör det på dina landningssidor så slipper du fundera särskilt mycket själv.
 • Majestic SEO - Verktyg för att kolla inlänkar, störst index bland de som finns.
 • OpenSiteExplorer - SEOmoz verktyg för att kolla inlänkar. Har en egen algoritm som försöker efterlikna PageRank.
 • SEOmofo - SEO-Mofos snippet optimizer, se hur dina titlar och meta descriptions ser ut i sökresultaten.
 • Domainstats.com - Verktyg för att få ut mer information om en domän.
 • Ahrefs - I första hand ett länk-informationsverktyg som vuxit till att innefatta mer.

Auktoritetsbygge och länkstrategier
Bra läsning


Relevanta Nyhetsbrev
Proffs
 • Jag har tagit bort den här sektionen då kvaliteten på de sammanställningar som finns är tveksam. Om någon har en idé om hur vi kan sätta ihop en rekommendation lämna gärna en kommentar.

  Jag tror att vi skulle kunna sätta ihop en lista med SEO-proffs genom att helt enkelt plocka in de som vill synas här. Om du jobbar med SEO på heltid, antingen inhouse på en Ehandel (eller eventuellt på något annat företag) eller på en byrå, lämna en kommentar så ska jag ta med dig. Kom ihåg bara att skriva var du jobbar, och ungefär med vad så blir det en vettig lista.

Mer
Jag tänkte att jag skulle fylla på den här posten allt eftersom och om du har fler vettiga tips kan jag infoga.

Senast uppdaterad 2019-05-04

Tian 2012-05-10 07:21

Tack & bock!
Har lärt mig mycket på sokmotorkonsult!
Skall ta tag i det igen (har klarat mig rätt bra hittills) så snart jag får tid!
Nu finns ju många "kunskapskartor" samlade på ett ställe, och det spar ju massor av tid!
Tummenupp!

Ggaiv 2012-05-10 07:27

Toppen, tack så mycket!

Qarillion 2012-05-10 07:42

Tackar och bockar :)

Man har mycket kvar att lära inom SEO!

Alldo 2012-05-10 07:50

Toppen! Tackar! :D

basse1985 2012-05-10 10:39

Tack!
Bokmärkar denna!

Jimmy 2012-05-10 15:42

Hej Magnus,
Jag såg att SEOlytics som du tipsar om, kostar 399 USD i månaden. Har du något annat tips för liknande verktyg som kostar betydligt mindre :)

Joel 2012-05-10 15:49

Citat:

Ursprungligen postat av Jimmy (Inlägg 44009)
Hej Magnus,
Jag såg att SEOlytics som du tipsar om, kostar 399 USD i månaden. Har du något annat tips för liknande verktyg som kostar betydligt mindre :)

Seomoz kan jag tipsa om :)

Prova gratis i 30-dagar.

Magnus Bråth 2012-05-10 16:14

Citat:

Ursprungligen postat av Jimmy (Inlägg 44009)
Hej Magnus,
Jag såg att SEOlytics som du tipsar om, kostar 399 USD i månaden. Har du något annat tips för liknande verktyg som kostar betydligt mindre :)

Tyvärr inte som är ens i närheten. Det är klart bästa för att göra research. Finns en gratis trial tror jag, ta och testa så ser du.

Magnus Bråth 2012-05-10 16:14

Citat:

Ursprungligen postat av Joel (Inlägg 44011)
Seomoz kan jag tipsa om :)

Prova gratis i 30-dagar.


Hela SEOmoz pro tänker du? Jag tycker det är mycket där som är varmluft men opensiteexplorer är ok, ska ta och lägga till.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Ad Management plugin by RedTyger