Indiens E-handel kan stå inför sitt stora genombrott

Trots att Indien har världens näst största befolkning efter Kina, ligger man långt efter när det gäller näthandel. Men det är något som kan vara på väg att förändras. År 2020 väntas landets e-handel omsätta runt 70 miljarder dollar, att jämföra med cirka 13 miljarder 2013.

Kina är en av världens största e-handelsmarknader och omsatte runt 200 miljarder dollar 2013. Indien som har världens näst största befolkning, efter just Kina, borde också ha bra förutsättningar för e-handel men ligger en bra bit efter. Men den kan vara på väg att ta fart.

Indiens e-handel ökade med mer än 80 procent under 2013 och omsatte någonstans mellan 13-16 miljarder dollar. Och det är en utveckling som kommer att fortsätta under de närmaste 5-6 åren, åtminstone om man frågar grundaren till Indiens största e-handelsföretag, Flipkart.

Annons

– Konsumenternas mentalitet och shoppingmönster håller på att förändras väldigt snabbt. Nätshopping kommer att bli mainstream under de kommande 5-6 åren, säger Flipkarts grundare och vd, Sachin Bansal.

Enligt Bansal kommer e-handeln i landet att omsätta runt 50-70 miljarder dollar år 2020. Mycket tack vare att allt fler får tillgång till Internet, men också på grund av bättre leverans och betalningsmöjligheter.

M-handeln driver på

Under 2013 stod resor för en stor del av e-handelstransaktionerna i Indien. Så mycket som 70 procent enligt visa rapporter, men Sachin Bansal tror detaljhandeln på nätet kommer att stå för den kommande tillväxten.

Han konstaterar också att smartphones kommer att vara en drivande faktor för den ökande e-handeln framöver, och att den kommer att leta sig in bland landets mindre städer.

– Över en halv miljard indier kommer att byta till smartphones under de kommande 5-6 åren. Det kommer att vara en stor drivkraft för e-handeln i Indien. Samtidigt öppnar det upp för mindre städer. År 2020 kommer e-handeln att finnas överallt, både i mindre städer och på landsbygden, säger Bansal.

Tänker stort

Det ryktas just nu om att Flipkart och Myntra, en av landets största nätaktörer inom mode, diskuterar en sammanslagning. Något som skulle göra dem till en klar ledare på e-handelsmarknaden.

Annons

Ett besked väntas komma de närmaste veckorna, men oavsett utgången är målen tydliga för företaget som redan säger sig kontrollera en tredjedel av landets e-handel.

– År 2020 är vårt mål att omsätta 20 miljarder dollar, vi tänker riktigt stort. Vi satsar mycket på teknik, särskilt på mobiler och vår leveranskedjan, säger medgrundaren Binny Bansal.

Och med tanke på att man fått in nästan 550 miljoner dollar sedan starten 2009, varav 360 miljoner dollar sedan sommaren 2013, så kan man förstå varför.

– Vi är väl finansierat under en överskådlig framtid. Men vi kommer att fortsätta att samla in pengar om det skulle behövas, säger Binny Bansal.

 

Källa: Yahoo News

Annons