Intervju: Posten välkomnar alla E-handlare till Arken

Imorgon är dagen med stort E. Då startar nämligen e-handelskonferensen Emeet i Stockholm. Platsen är som alltid Postens fantastiska huvudkontor, Arken, i Solna. Inför denna magiska e-handelsträff tar vi ett litet snack med e-handlarnas bästa vän, Arne på Posten. Vad tycker han om att e-handlarna invaderar deras arbetsplats?

Emeet går av stapeln imorgon klockan 08:30. De med inträdesbiljett bör nu fundera på ett ämne de kan tänkas vilja diskutera imorgon. Konferensen är av slaget knytkonferens (unconference) där deltagarna själva formar dagen med sina egna diskussioner.

Innan vi imorgon djupdyker i e-handelns värld tänkte vi dock prata lite med Arne Andersson som är Postnords öra mot e-handelsmarken. Vi frågar förstås om den stundande julhandeln men även om att kunderna själva ska få välja var paketen landar någonstans.

Annons


Hej Arne och Postnord, förutom Partner till Emeet står ni även för lokalerna med ert huvudkontor Arken. Tycker ni det är kul att få besök av alla e-handlare?

Arne AnderssonHej Vi tycker det är fantastiskt roligt att ha möjlighet att upplåta våra lokaler till flera hundra entreprenörer, det ger oss väldigt mycket tillbaka när vi skall utveckla våra tjänster för att driva e-handeln framåt.

E-handeln växer utav bara den. Hur hanterar Postnord denna galna tillväxt?

Vi tar e-handeln på stort allvar och betraktar den som ett av de viktigaste tillväxtområdena, så det är stort fokus i hela koncernen, bland annat bygger vi nya terminaler, utvecklar ombud mm för att kunna hantera volymökningen. Exempelvis har vi stor invigning av vår nya terminal i Veddesta utanför Stockholm den 12 november, då passar vi även på att släppa e-barometern för 3 kvartalet. Temat i den kommer att vara Julen.

Vi vet att ni förra året hade en del problem hos vissa postombud, då e-handelstrycket var så pass högt. Hur har ni förberett er inför årets julhandel?

Ja vi har förberett oss hela året och nu på Emeet kommer vi att redovisa vad vi gör.

Förra året bjöd Postnord på helgleverans nära inpå julafton, blir det något liknande tilltag i år?

Annons

Nej vi räknar med att klara av det ändå, sen har vi naturligtvis förstärkt på många olika punkter som gör att vi känner oss trygga.

Leverans samma dag är inte högst upp på e-handelskundernas önskelista. Men fenomenet sprider sig ändå över hela världen inom olika e-handelsbranscher. Hur ser Postnord på blixtsnabba leveranser?

Vi följer trenden noga eftersom vi ser att konsumenterna vill ha snabbare och snabbare leveranser och vi känner att vi redan idag är rustade för att kunna hantera det med hjälp av våra budtjänster.

När kommer kunderna få välja var de vill ha paketet levererat (eget val av postombud)?

Det kan de redan idag, men vi behöver säkra kvalitén ytterligare innan vi kommunicerar ut tjänsten brett.

Snabbare leveranser och helgleveranser är förmodligen något vi kommer få se i framtiden, men är det någon annan frakttjänst som ni tror kommer göra stor skillnad i e-handelslandskapet inom kort?

Ja vi tror att hemleveranser kommer att öka kraftigt och då menar jag inte bara att leveransen sker rakt ner i brevlådan utan vi kommer att se ett större behov av hemleveranser av mat, möbler, mattor, vitvaror.

Som värd till det fantastiska evenemanget Emeet har ni givetvis chansen att dra igång en session. Vilket ämne tror ni att e-handlarna vill diskutera med Postnord?

Vi tror att e-handlarna vill diskutera och räta ut frågetecken kring julen med oss.


Ett stort tack till Arne som givetvis kommer att vara med på morgondagens e-handelsfest. Vi önskar alla med biljett hjärtligt välkomna imorgon. Tänk som sagt på att fundera ut ett ämne som ni vill diskutera på djupet. Alla behöver givetvis inte dra igång en session, men ta tillfället i akt och bolla idéer inom något e-handelsområde du brinner för.

Schema för dagen:

Tid: Klockan 08:30 den 7 november 2013.
Plats: Postens huvudkontor, Terminalvägen 24, Solna.
Biljett: De med godkänd ansökan har fått inträdesbiljetten via mail.

Annons