Jack Ma klassar piratkopior som ”webbprodukter”

Kinas statliga förvaltning för industri och handel går hårt åt Alibaba i en ny rapport och anklagar e-handelsbolaget för bland annat försäljning av förfalskade varor. Nu ger Alibabas ordförande Jack Ma svar på tal och säger att många av varorna inte är falska, och bör klassas som webbprodukter.

Att Alibaba brottas med problemet piratkopior på sin marknadsplats Taobao är ingen nyhet. E-handelsjätten har under de senaste åren jobbat hårt för att få bort förfalskningar och piratkopior från sina sajter och totalt ska det ha plockats bort 90 miljoner förfalskade produkter sedan 2013.

Men det är inte något som blidkat Kinas statliga förvaltning för industri och handel som den senaste tiden gått hårt åt Alibaba i en rapport där man kritiserat e-handlaren då de inte lyckas få förfalskade produkter att försvinna för gott från sajten.

Annons

– Illegal verksamhet existerar på Alibabas handelsplattformar och under en lång tid har företaget underlåtit att ägna tillräcklig uppmärksamhet, samt underlåtit att vidta åtgärder för att stoppa den, står det bland annat att läsa i den kritiska rapporten.

Alibaba och dess representanter har gett ett antal svar på rapporten via traditionell och social media. Vissa av dem mer kyliga än andra och i dagarna var det dags för dess grundare och ordförande Jack Ma att säga sitt.

Förfalskningar är sällsynta

I ett tal i Hong Kong tidigare i veckan ska Ma ha sagt att förfalskningar på Taobao är sällsynta. Men då det rör sig om en C2C-marknadsplats där vem som helst kan öppna en butik, kan det förekomma en del ”webbprodukter” som han vill kalla det.

– Det finns vissa produkter som är originella skapelser, utan officiellt godkännande, men det betyder inte att de är förfalskningar. Dessa klassificeras som webbprodukter, säger Jack Ma.

Det är många, i Kina och utanför, som inte är helt nöjda med det svaret och påpekar att det är absurt enkelt att hitta förfalskade produkter på Taobao. Produkter som inte är originella skapelser enligt Ma, utan regelrätta förfalskningar. Som till exempel fotbollströjor utan officiella licensieringar.

Enligt Jack Ma har Alibaba mer än 2 000 anställda som på heltid kontrollerar förfalskningar på Taobao. Men med mer än en miljard produkter på sajten, är det svårt att hitta falska produkter om de inte rapporteras in från användare.Källa: TechinAsia (1, 2)

Annons
Annons