Mat via nätet är ingen omedelbar succé

Svensk Handel har sedan 2009 följt matförsäljningen via nätet. Nu har de släppt sin senaste rapport som visar att det såldes mat på nätet för mellan 1,5 till 2 miljarder kronor 2011.

Denna omsättning är dock en mycket liten del (under 1%) av den totala livsmedelsmarknaden på 250 miljarder i Sverige. Näthandeln med mat ska dock motsvara runt 6 procent av den totala e-handel.


Försäljningsutvecklingen

Annons

– Försäljningen av mat på internet ökar stadigt. Men det tar tid att ändra konsumenternas köpbeteende och många vill fortfarande se maten innan de handlar, säger Linda Hedström, kanslichef för Svensk Distanshandel.

De tillfrågade konsumenterna anger tidsbesparande och hemleverans som fördelar med att e-handla mat. Nackdelarna sägs vara priserna och fraktkostnaden men främst att man inte kan se varorna innan köp. Majoriteten av de tillfrågade uppgav dock att kvalitén på maten var minst lika bra eller bättre än om de valt den själva i butik.

– En av poängerna med att handla mat på nätet är att man får varorna till dörren och slipper släpa tunga kassar. Trots det är det en majoritet i gruppen 56-80 år som inte ser några fördelar med att handla på nätet. Här finns en stor kundgrupp för nätföretagen att övertyga, säger Linda.

Enligt rapporten sägs e-handeln med mat vara i en utvecklingsfas. Det handlar mycket om att få konsumenter att ändra sitt beteende vilket tar tid. Både kunder och företag skall dock vara positiva inför framtiden gällande mat på nätet.

Det sägs vara mycket enklare att vinna över yngre konsumenter som t.ex. börjar bilda familj än äldre konsumenter som är ganska skeptiska till mathandeln på nätet.

En av de största utmaningarna för nätbutikerna skall vara att kommunicera löften om att varorna är av hög kvalité. Eftersom att konsumenterna är speciellt oroliga över detta. Dessa löften borde dock inte vara svåra att hålla då de som testat att näthandla mat överlag ska vara nöjda med kvalitén.

Ni finner rapporten Mat på nätet (.pdf) här.

Källa: press

Annons

Annons