Nu får Amazons anställda byta jobb till konkurrenter

Amazon har fram tills nu krävt att lageranställda ska skriva på ett avtal som hindrar dem från att ta ett jobb hos konkurrerade företag inom 18 månader efter det att de lämnat Amazon. En klausul som upprört och nu gör man en helomvändning och plockar bort punkten ur sina anställningskontrakt för timanställda.

Amazons personalpolitik i USA fortsätter att uppröra. I höstas inledde högsta domstolen en rättegång efter att lageranställda på Amazon lämnat in en stämningsansökan. Det efter att de tvingats stanna kvar efter arbetstid för stöldkontroller utan ersättning.

Nu får e-handelsjätten ytterligare några spaltmeter i en ny kontroversiell fråga. Man har nämligen haft en klausul i sina anställningsavtal som hindrat lageranställda, inklusive säsongs- och timanställda, att ta en anställning hos företag som konkurrerar med Amazon, direkt eller indirekt, inom 18 månader efter det att de lämnat Amazon.

Annons

Tvingades bekräfta klausulen

Amazon ska också ha krävt att anställda som lämnade företaget skulle skriva på ett kontrakt där de bekräftade klausulen för att få ut ett eventuellt avgångsvederlag. När nyheten i förra veckan nådde pressen lät kritiken inte vänta på sig och nu ser Amazon till att plocka bort den kontroversiella punkten från anställningsavtalet. I alla fall för timanställda.

– Den här klausulen har inte gällt timanställda, och vi ser nu till att plocka bort den, säger en talesperson för Amazon som valt att inte kommentera fallet närmare.

 

Källa: The Verge (1, 2)

Annons