Annons

Ehandelstrender 123: Tystnaden kring Amazons svenska lansering

Vid Black Friday förra året surrade luften av rykten om Amazons etablering i Sverige. Ryktena handlade om anställningsintervjuer och bokning av marknadsföring. Alla hade hört något från en säker källa. Men när vi närmar oss Black Friday i år är det är tyst om Amazon.

Förutom rykten om inspelning av en reklamfilm i Stockholm och reklam för Amazons ljudbokstjänst Audible i Stockholms tunnelbana. Men i en färsk rapport tror Nordeas analytiker att Amazon lanserar i Sverige först om två år och att produkterna kommer att skeppas från ett lager i Borgstedt 50 km från den dansk-tyska gränsen.

Därför ställer vi oss åter frågan om Amazon kommer till Sverige i år? Spelar det ens någon roll om de kommer eller inte? Vi tittar bland annat på Australien där Amazon sålde för 1,7 miljarder kronor första helåret

I avsnitt 123 av podden Ehandelstrender, som spelades in inför publik på Emeet i Stockholm, samtalar programledaren Urban Lindstedt med Johanna Allhorn, chefredaktör på tidningen Ehandel och Christer Pettersson, e-handelschef på Hultafors Group.

Många e-handlare öppnar popupbutiker lagom till jul. Popupbutiker har blivit ett sätt för e-handlare att knyta till sig kunder. Några exempel är Campadre, NA-KD, Ivyrevel och Chiquelle samt Skincity. Podden frågar sig varför detta sker just nu?

Rapporten E-handelns lokala närvaro slår fast att lokala beslutsfattare och kommuner kan påverka e-handelns etablering genom att ”curla” e-handlare. Lokala e-handelskluster är resultatet av ett målmedvetet och proaktivt arbete för att skapa goda förutsättningar för e-handelsnäringen.

Det geografiska läget är viktigt, men samspelar med lokal infrastruktur, kompetensnivå på orten och e-handlarnas möjligheter att samarbeta gentemot leverantörer för att förhandla om exempelvis upphämtningstider.


Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!