Saab återuppstår och blir en “E-handelsbil”

En ny Saab har rullat ut på bandet i Trollhättan. Det är dock under ny regi där Kina har en stor del av det gamla svenska vaurmärket. El-bilar är det primära fokuset även om den första bilen som nu rullar ut är en gammal bensinslukare. En bil som först och främst kommer att säljas via nätet.

Företaget Nevs som köpte konkursboet Saab, för att tillverka el-bilar under varumärket, har nu börjat rulla ut nya bilar igen. Liket lever rapporterar Aftonbladet när en ny Saab rullar ut ur fabriken i Trollhättan. Många har tydligen varit skeptiska men nu är alltså produktionen igång av nya Saab-bilar efter att det internationella konsortiet National Electric Vehicle Sweden AB (Nevs) tagit över tillverkningen.

Den första bilen är tydligen en uppiffad Saab 9-3 och inte något supermodern el-bil, vilket skall komma nästa år.

Annons

Mer intressant är dock att Göteborgs-Posten rapporterar att nya Saab blir en e-handelsbil. Den 10 dember skall det vara försäljningsstart för nya Saab 9-3 Aero och det sker tydligen på nätet.

– Vi kommer att sälja de första bilarna på den svenska marknaden direkt via vår hemsida. Vi startar med det, för vi vill ha en nära relation till våra kunder. Och vid leverans kommer vi att ha en personlig kontakt med varje kund. Tanken är kunderna hämtar sin bil här i Trollhättan och också får ta del av det som är hjärtat i vår story och Saab-bilarnas historia med besök på museet och guidning i fabriken och sedan hämta ut sin egen bil, säger Mikael Östling, presschef på Nevs.

Det handlar alltså om e-handel även om man "hämtar i butik". Eftersom det till en början endast komer att produceras tio bilar i veckan tror Nevs att de själva kan hantera försäljningen via hemsidan. Men man skall tydligen också vara i kontakt med andra intresserade återförsäljare.

Många tror att nya Saab kan få det svårt men e-handel och el-bilar låter förstås som framtiden. Lite mer av dessa ingredienser så kanske Saab kan få upp farten igen? De första leveranserna kommer i alla fall att ske i vår och priserna börjar på 279 000 kronor, rapporterar Nevs.

 

Källa: GP, AB, Press

Annons