Spotify Sweden växer kraftigt, skulderna likaså

Musiktjänsten Spotify ökade under 2011 omsättningen med 160 procent till 1,7 miljarder kronor. Trots det växte bolagets förlust från 253 miljoner, 2010, till 402 miljoner under 2011. Enligt grundaren Daniel Ek handlar det just nu om att växa och åter växa.

Uppgifterna kommer från Dagens Industri och Spotifys VD, Daniel Ek, som också är en av grundarna dementerar inte siffrorna men säger att de låter rimliga. Han är inte orolig över att pengarna rinner ut ur företaget, och deras fokus ligger helt och hållet på tillväxt.

Något som man också gjort och tjänsten finns nu tillgänglig i 15 länder totalt och har över 15 miljoner aktiva användare. Bland dem är över 4 miljoner betalande användare.

Annons

– Under 2011 har vi fortsatt att fokusera på att erbjuda musikfans den bästa möjliga upplevelsen på nya och befintliga marknader. Vi bygger tjänsten långsiktigt. Under 2011 lanserade vi i USA, Danmark, Belgien, Österrike och Schweiz, säger Malin Cumzelius, pressansvarig för Norden på Spotify.

Spotify Swedens bokslut klart

Bokslutet för Spotify Sweden AB är nu också klart och enligt det har bolaget ökat omsättningen från drygt 90 miljoner kronor under 2010, till nästan 400 miljoner kronor under 2011. I Sverige sägs över en tredjedel av befolkningen ha ett Spotify-konto.

Spotify Swedens skuld till moderföretag i Luxemburg ökade från 74 miljoner kronor till 296 miljoner mellan 2010 och 2011 så hur mycket siffrorna säger om Spotifys svenska verksamhet är oklart.

Spotify tog under 2011 även in 700 miljoner kronor i en nyemission. Bolagen som gick in med pengar i Spotify var, enligt TechCrunch, riskkapitalbolagen Kleiner Perkins Caufield & Byers, Accel och Digital Sky Technologies.

Källa: Dagens Media

Annons