Svensken köper oönskade julklappar för 600 miljoner

Julhandeln går mot sitt slut och det e-handlas julklappar som aldrig förr. Men att välja rätt klappar är inte lätt, något som leder till många oönskade paket under granen. En stor andel behåller de oönskade klapparna, men det finns också de som kan tänka sig att sälja dem på begagnatsajter när julen är över.

Trots allt slit för att hitta den perfekta julklappen så läggs varje år stora summor på oönskade klappar som mottagaren inte vill ha. En undersökning utförd av TNS på uppdrag av Tradera och Ebay visar nämligen att var sjätte julklapp förra året var oönskad.

Sammanlagt fick svenskarna förra året oönskade julklappar till ett värde motsvarande drygt 600 miljoner kronor. Drygt var fjärde svensk uppger också att de förra året fick en oönskad julklapp och att värdet på de oönskade klapparna uppgick till i genomsnitt 404 kr.

Annons

Sälja, byta eller behålla

Under förra årets julhandel presenterade Blocket en liknande undersökning. Då uppgav nästan hälften av svenskarna att de kunde tänka sig att sälja sin julklapp vidare. I Traderas undersökning anger dock endast 6 procent att de kan tänka sig att sälja en oönskad julklapp.

Då byter hellre svensken bort den, 19 procent av de tillfrågade säger sig lösa problemet på det viset. 11 procent säger sig helt sonika ge bort den till bättre behövande, men en stor andel av svenskarna, 39 procent, uppger att de behåller oönskade julklappar.

– Att vi lägger så mycket pengar på oönskade klappar är naturligtvis tråkigt både för givare och för mottagare. Ett bra sätt att ge de oönskade klapparna nytt liv och göra någon annan glad är att sälja dem vidare eller skänka dem till någon annan. På Tradera ser vi att folk säljer allt från julklappsdubbletter till prylar som helt enkelt var oönskade, säger Jenny Pedersén, pressansvarig på Tradera.

Källa: Press

Annons