Trygg E-handel:s ”spionprogram” läckt

Svensk Distanshandel (SDh) har enligt en anonym källa under en längre tid arbetat med strategisk underrättelseverksamhet för att undvika bedrägerier bland de Trygg E-handel certifierade butikerna.

En källa som har insyn i organisationens arbete menar på att över ett hundratal medarbetare på olika e-handelsföretag, som är ansluta till certifieringen, kan ha rekryterats. Rekryteringen skall omfatta allt ifrån lagerpersonal till chefer.

Annons

Syftet med "spionnätverket", som vår källa kallar det, är att inhämta underrättelseinformation för att i god tid avstyra eventuella bedrägerier innan de drabbar konsumenter och skadar varumärket Trygg E-handel.

Vi kontaktade Bo Lindell, VD på Svensk Distanshandel, för en kommentar. Lindell svarar att han varken vill bekräfta eller dementera ryktena, men att organisationen bakom Trygg e-handel sedan en tid tillbaka bedriver viss underrättelseverksamhet i "preventivt" syfte.

Johan Frykendahl, verksamhetsansvarig för certifieringen, vill inte heller bekräfta ryktet om en sådan verksamhet men skriver i ett uttalande:

”Skrivbordsbaserad omvärldsbevakning har inbyggda begränsningar, vi arbetar förutsättningslöst men inom lagens råmärken. Vår främsta varningsmekanism i dessa frågor är fortfarande konsumenter.”

Vår anonyma källa menar att det är naturligt att SDh inte väljer att kommentera dessa rykten. Lindells bakgrund vid den svenska militärattachén i Moskva under sent 70-tal talar dock för att det finns både resurser och kunskap inom SDh för att bedriva en sådan underrättelseverksamhet.

Ehandel.se kommer att fortsätta följa utvecklingen och återkommer så snart vi fått mer information.

Annons