Världsbanken följer Kinnevik in i E-handeln

International Finance Corporation, en organisation som är knuten till Världsbanken, köper in sig i två Kinnevikbolag. Totalt rör det sig om en investering på cirka 220 miljoner kronor i de två e-handelsaktörerna Dafiti och Lamoda.

International Finance Corporation, IFC, är ett slags riskkapitalbolag som via investeringar och rådgivning försöker stödja den privata sektorn i utvecklingsländer och på så vis minska fattigdomen. IFC samordnar sin verksamhet med de andra institutionerna i Världsbanksgruppen, men är juridiskt och ekonomiskt oberoende.

Organisationen ägs av 184 medlemsstater och under 2013 investerade IFC närmare 25 miljarder dollar. Nu stoppar man alltså in lite extra pengar i de två Kinnevikdelägda bolagen Dafiti och Lamoda.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Rocket Internet, som till 24 procent ägs av det svenska investmentbolaget Kinnevik, rör det sig om en investeringen på 15 miljoner euro i Dafiti. En e-handelssajt som nyligen fick ett extra tillskott i kassan och som kan ses som Zalandos motsvarighet i Latinamerika.

Ägarandel framgår inte

Investeringen i den ryska modesajten Lamoda uppgår till 10 miljoner euro. Inte heller det den första investeringen i sajten. Hur stor ägarandel IFC kommer att få i de två bolagen framgår inte, inte heller om tidigare ägare också ska ha skjutit till kapital, eller om deras aktier har blivit utspädda.

– Internetbolag gör att modernisering av försörjningskedjan till detaljistledet går snabbare i utvecklingsländer, vilket stimulerar konsumtion - en nyckelfaktor för ekonomisk tillväxt, säger IFC-chefen Atul Mehta i ett pressmedelande.

Under de första sex månaderna 2013 uppgick Dafitis försäljning till 596 miljoner kronor, att jämföra med 341 miljoner kronor under första halvåret 2012. Lamoda omsatte 401 miljoner kronor under fjolårets första halvår, en ökning från 145 miljoner kronor under motsvarande period året innan.

Källa: Press, Reuters, DI

Annons