588 hemsidor stängda efter dansk kamp mot kopior

Danska myndigheter har stängt 588 sajter som misstänks vara falska eller sälja falska produkter.

Problem med kopior och suspekta hemsidor är inte bara ett problem i Kina även om det ofta kommer nyheter om kampen mot fusket just därifrån. I vad som ska vara de största tillslaget mot danska hemsidor någonsin har nämligen danska myndigheter bestämt sig för att stänga ner 588 sidor och beslagta dess domäner. Sidorna misstänks helt enkelt vara falska eller ligga bakom försäljning av falska produkter, enligt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (en del av den danska åklagarmyndigheten) som jobbat med ärendet sedan februari.

Bakom utredningen står certiferingsorganisationen E-maerket. Den har anmält misstänkta sidor till Statsadvokaten som sedan har blockerat sidorna under tiden utredningen pågått.

Annons

Samma person bakom 73 av sidorna

Den danska branschorganisationen för e-handel, FDIH, välkomnar insatsen med öppna armar.

- Det är svårt att stoppa de här sidorna eftersom det handlar om gränsöverskridande kriminalitet. Därför är vi mycket glada över att polisen med SØIK i spetsen tar saken på allvar och beslagtar så många sidor. Kriminaliteten drabbar både kunder och företag och därför är det viktigt att adressera problemet. Beslaget är ett steg på vägen samtidigt som det ökar kundernas tilltro till att handla på nätet, säger Niels Ralund, administrativ direktör för FDIH.

De nedstängda hemsidorna ska alla vara registrerade på personer som är hemmahörande i länder utanför Danmark. Över hälften av dem ska enligt FDIH bo i Kina. En enda person uppges ligga bakom 73 av de numera beslagtagna domänerna.

Annons