Annons

Afrikanska piratsajter stjäl nätbutikernas Google-ranking

Afrikanska piratsajter stjäl nätbutikernas Google-ranking

2017-09-13 14:00

"Försäljningsmässigt en ren katastrof", säger en e-handlare.

För några veckor sedan fick Ehandel.se ett mail av en desperat e-handlare som fått hela sin sajt kopierad. Och inte bara det - den kopierade sajten hade börjat ranka på hälften av originalsidans produkter på Google.

- Vi har just nu 540 produkter, nästan halva vårt sortiment, som plötsligt är indexerade på dem istället för på oss. Försäljningsmässigt en ren katastrof förstås, skrev den upprörda e-handlaren.

Vi insåg då inte hur stort problemet var. Nu rapporteras det från flera håll om sajter som blir kopierade i sin helhet och där det i vissa fall är så illa att man inte längre rankar på sitt eget namn hos Google.

Domäner som vi har sett användas för att kopiera e-handlarnas sajter är allt ifrån Centralafrikanska republiken (.cf), Ekvatorialguinea (.gq), Republiken Gabon (.ga) och Tokelauöarna (.tk).

"Ett stort problem för e-handlare"

SEO-experten och e-handlaren Anders Karlsson, på byrån Oxit, har nu tittat närmare på fenomenet och han är minst sagt orolig:

- Jag har grävt lite i detta under de senaste veckorna. Det är ett stort problem för e-handlare som får sina sajter kopierade, vi har sett ett flertal sajter där den kopierade sajten tagit över topplaceringar för viktiga sökord, skriver Anders till Ehandel.se.

Anders Karlssons egen butik, Barahandtag.se, har även den blivit drabbad och därmed har han fått ta tag i det arbete det innebär att försöka få bort den kopierade sidan ifrån Google. Och han har en hel del kritik mot sökjätten:

- Man kan ju tycka att Google skall kunna hantera detta betydligt bättre än vad dom gör år 2017 men uppenbarligen så kommer Google inte åt dessa, inte tillräckligt snabbt iallafall. Flera av de domäner vi granskat har legat ute under flera månader utan att Google har upptäckt eller åtgärdat det hela, skriver Anders Karlsson hos Oxit.

Vad använder då nätligisterna de kopierade sidorna till? Enligt Anders Karlsson fylls de kopierade sidorna ofta också med annat innehåll som exempelvis porr. Och på de länkar där de lyckas ranka så skickar de vidare den intet ont anande besökaren till en helt annan typ av sida med någon form av reklam, som de förmodligen tjänar lite pengar på. Det handlar ju i grund och botten om att piraterna stjäl Google-trafik som de sedan kan göra lite vad de vill med.

Piraterna stjäl Google-trafiken

Anders Karlsson har hittat flera stora e-handlare vars sajter är kopierade i detta syfte. Bland annat webbutikerna för Joy och Jysk. Även stora och statliga myndigheter som Försäkringskassan har fått sin sajt i en Gabon-version. Vi kommer givetvis inte att länka till dessa sajter men domännamnet består ofta av något helt orelaterat och inte direkt kopplat till namnet på originalbutiken.

Annons
Annons

För att se om man är drabbad kan man på Google söka efter en unik textsnutt som finns på sin sajt, inom citationstecken. På Ehandel.se :s "om oss"-sida har vi exempelvis texten “Vi startade som ett projekt under 24 Hour Business Camp i början av 2009 och vi är i skrivande stund Sveriges största mötesplats för e-handlare och e-handelsleverantörer”. En textsnutt som turligt nog i skrivande stund inte ger några afrikanska copy-cats via en Google-sökning.

Man bör förstås anmäla sajten till Google via deras olika verktyg för det, men som Anders Karlsson nämner är de inte så snabba och frågan är om det ger någon effekt. Anders hittade dock en genväg i att många av de kopierade sajterna använder tjänsteleverantören Cloudflare och via deras anmälningsformulär har det gått snabbare att se resultat.

- För oss har det tagit cirka 2-3 dagar efter att vi anmält till Cloudflare till de har hjälpt till att få den kopierade sajten nedplockad.

Kopierad utan att märka det

En e-handlare som kontaktat Ehandel.se menade dock på att Cloudflare inte hade kunnat göra något, så resultatet kan förmodligen variera. Om man anmäler både till Cloudflare och utgivaren av toppdomänen, exempelvis Loopia eller Binero om det vore svenska domäner, så tror Anders Karlsson att chansen är stor att de kommer att agera.

Även om Google inte verkar göra så mycket så menar Anders att du ändå bör skicka in en skräprapport. Mer tips om hur du kan hantera kopierade sajter finner du hos Oxit och i Svensk E-handel på Facebook så har en drabbad e-handlare även delat med sig av hur han gjorde efter att hans sajt blivit kopierad.

Det tråkiga är att även om man kan bli av med kopian i slutändan så kräver det en hel del tid och kraft av den drabbade.

- Alla e-handlare borde kontrollera hur situation ser ut för dom. Har man en kopierad sajt idag behöver det absolut inte vara något man märkt, ännu! Rätt vad det är däremot så kan de ha tagit över en position du inte vill att de skall ta över, skriver Anders Karlsson till Ehandel.se.

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Har varit chefredaktör på Ehandel.se under flera år. Jobbar idag både på redaktionen och med det tekniska i bakgrunden. Författare av världens bästa nyhetsbrev Ehandelsnytt. Utbildad dataingenjör.

Annons
Tredubblad försäljning med ny flagshipstore på nätet

Tredubblad försäljning med ny flagshipstore på nätet

"Det är galet kul att se effekten".

Annons
Annons
Minimera fortsätter utmana - byter namn till Varié

Minimera fortsätter utmana - byter namn till Varié

Vill utmana "gamla fördomar och oemotsagda myter" med sina "återälskade" kläder på nätet.

E-handelsjätten tar kontroll över bolag - investerar 120 miljarder

E-handelsjätten tar kontroll över bolag - investerar 120 miljarder

E-handlaren blir majoritetsägare i sin logistikarm.

Nordiska Galleriet rekryterar i storsatsning på <nobr>e-handel</nobr>

Nordiska Galleriet rekryterar i storsatsning på e-handel

"Ser oss själva som en hundra år gammal startup".

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Wexthuset mot 20 miljoner - nu går de in i Japan

Wexthuset mot 20 miljoner - nu går de in i Japan

Det globala familjeföretaget, som utvecklat en helt egen plattform, slår nu alla rekord.

Begagnat är Amazons nya bransch

Begagnat är Amazons nya bransch

Egen certifiering ska säkerställa att gamla produkter känns som nya.

Miljardbud på betaljätten Nets - på väg att få ny ägare

Miljardbud på betaljätten Nets - på väg att få ny ägare

Uppköpserbjudande på 42 miljarder kronor.

Annons
Annons
Tonerkungen är död: Länge leve Strumpkungen

Tonerkungen är död: Länge leve Strumpkungen

I en unik serie ska vi få följa Rikard Westbergs nya tillvaro som Strumpkungen. Missas på egen risk!

14
Annons
Annons
Annons
Jobb på Ehandel.se

CoolStuff AB söker:

Landsansvarig för Onlinemarknadsföring Sverige

Stor&Liten AB söker:

Kreativ och driven Online Marketing Manager

Pen Store (G Group AB) söker:

Kundtjänst + Content manager till Pen Store

Jollyroom AB söker:

Webbanalytiker till e-handelsbolaget Jollyroom i Göteborg

Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se
Tel: 042-21 71 71

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Telefon: 042-21 71 71
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem