Annons

Afrikanska piratsajter stjäl nätbutikernas Google-ranking

Afrikanska piratsajter stjäl nätbutikernas Google-ranking

2017-09-13 14:00

"Försäljningsmässigt en ren katastrof", säger en e-handlare.

För några veckor sedan fick Ehandel.se ett mail av en desperat e-handlare som fått hela sin sajt kopierad. Och inte bara det - den kopierade sajten hade börjat ranka på hälften av originalsidans produkter på Google.

- Vi har just nu 540 produkter, nästan halva vårt sortiment, som plötsligt är indexerade på dem istället för på oss. Försäljningsmässigt en ren katastrof förstås, skrev den upprörda e-handlaren.

Vi insåg då inte hur stort problemet var. Nu rapporteras det från flera håll om sajter som blir kopierade i sin helhet och där det i vissa fall är så illa att man inte längre rankar på sitt eget namn hos Google.

Domäner som vi har sett användas för att kopiera e-handlarnas sajter är allt ifrån Centralafrikanska republiken (.cf), Ekvatorialguinea (.gq), Republiken Gabon (.ga) och Tokelauöarna (.tk).

"Ett stort problem för e-handlare"

SEO-experten och e-handlaren Anders Karlsson, på byrån Oxit, har nu tittat närmare på fenomenet och han är minst sagt orolig:

- Jag har grävt lite i detta under de senaste veckorna. Det är ett stort problem för e-handlare som får sina sajter kopierade, vi har sett ett flertal sajter där den kopierade sajten tagit över topplaceringar för viktiga sökord, skriver Anders till Ehandel.se.

Anders Karlssons egen butik, Barahandtag.se, har även den blivit drabbad och därmed har han fått ta tag i det arbete det innebär att försöka få bort den kopierade sidan ifrån Google. Och han har en hel del kritik mot sökjätten:

- Man kan ju tycka att Google skall kunna hantera detta betydligt bättre än vad dom gör år 2017 men uppenbarligen så kommer Google inte åt dessa, inte tillräckligt snabbt iallafall. Flera av de domäner vi granskat har legat ute under flera månader utan att Google har upptäckt eller åtgärdat det hela, skriver Anders Karlsson hos Oxit.

Vad använder då nätligisterna de kopierade sidorna till? Enligt Anders Karlsson fylls de kopierade sidorna ofta också med annat innehåll som exempelvis porr. Och på de länkar där de lyckas ranka så skickar de vidare den intet ont anande besökaren till en helt annan typ av sida med någon form av reklam, som de förmodligen tjänar lite pengar på. Det handlar ju i grund och botten om att piraterna stjäl Google-trafik som de sedan kan göra lite vad de vill med.

Piraterna stjäl Google-trafiken

Anders Karlsson har hittat flera stora e-handlare vars sajter är kopierade i detta syfte. Bland annat webbutikerna för Joy och Jysk. Även stora och statliga myndigheter som Försäkringskassan har fått sin sajt i en Gabon-version. Vi kommer givetvis inte att länka till dessa sajter men domännamnet består ofta av något helt orelaterat och inte direkt kopplat till namnet på originalbutiken.

Annons
Annons

För att se om man är drabbad kan man på Google söka efter en unik textsnutt som finns på sin sajt, inom citationstecken. På Ehandel.se :s "om oss"-sida har vi exempelvis texten “Vi startade som ett projekt under 24 Hour Business Camp i början av 2009 och vi är i skrivande stund Sveriges största mötesplats för e-handlare och e-handelsleverantörer”. En textsnutt som turligt nog i skrivande stund inte ger några afrikanska copy-cats via en Google-sökning.

Man bör förstås anmäla sajten till Google via deras olika verktyg för det, men som Anders Karlsson nämner är de inte så snabba och frågan är om det ger någon effekt. Anders hittade dock en genväg i att många av de kopierade sajterna använder tjänsteleverantören Cloudflare och via deras anmälningsformulär har det gått snabbare att se resultat.

- För oss har det tagit cirka 2-3 dagar efter att vi anmält till Cloudflare till de har hjälpt till att få den kopierade sajten nedplockad.

Kopierad utan att märka det

En e-handlare som kontaktat Ehandel.se menade dock på att Cloudflare inte hade kunnat göra något, så resultatet kan förmodligen variera. Om man anmäler både till Cloudflare och utgivaren av toppdomänen, exempelvis Loopia eller Binero om det vore svenska domäner, så tror Anders Karlsson att chansen är stor att de kommer att agera.

Även om Google inte verkar göra så mycket så menar Anders att du ändå bör skicka in en skräprapport. Mer tips om hur du kan hantera kopierade sajter finner du hos Oxit och i Svensk E-handel på Facebook så har en drabbad e-handlare även delat med sig av hur han gjorde efter att hans sajt blivit kopierad.

Det tråkiga är att även om man kan bli av med kopian i slutändan så kräver det en hel del tid och kraft av den drabbade.

- Alla e-handlare borde kontrollera hur situation ser ut för dom. Har man en kopierad sajt idag behöver det absolut inte vara något man märkt, ännu! Rätt vad det är däremot så kan de ha tagit över en position du inte vill att de skall ta över, skriver Anders Karlsson till Ehandel.se.

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Har varit chefredaktör på Ehandel.se under flera år. Jobbar idag både på redaktionen och med det tekniska i bakgrunden. Författare av världens bästa nyhetsbrev Ehandelsnytt. Utbildad dataingenjör.

Annons
Sportshopen om vägen mot 100 miljoner

Helgläsning: Sportshopen om vägen mot 100 miljoner

Från gränshandel till snabb framgång på nätet.

1
Annons
Annons
Glassbilens vuxna konkurrent omsätter fem miljoner

Glassbilens vuxna konkurrent omsätter fem miljoner

Den stora utmaningen: Att hitta leveransmöjligheter för fryst gods.

Pixelz får in 60 miljoner till USA-expansion

Pixelz får in 60 miljoner till USA-expansion

"Vill frigöra mer tid åt kreativitet".

Ny undersökning: Dyrare att handla maten på nätet

Ny undersökning: Dyrare att handla maten på nätet

I snitt 10 procent dyrare hos ett företag.

1
Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Ny marknadsplats drog 10 000 medlemmar på en vecka

Ny marknadsplats drog 10 000 medlemmar på en vecka

Har lockat besökare från 160 länder.

2
Twilfit knyter in omni i rekordstor flaggskeppsbutik

Twilfit knyter in omni i rekordstor flaggskeppsbutik

Blir Nordens största underklädesbutik.

B2B långt efter i den mobila handeln på nätet

B2B långt efter i den mobila handeln på nätet

Den mobila epidemin härjar dock vilt även hos B2B-butikerna.

Annons
Annons
Aim'n och Mini Rodini vinnare på Habits modegala

Aim'n och Mini Rodini vinnare på Habits modegala

Väldigt e-handelstätt när priserna delades ut.

Kicks får ny e-handel med fokus på sömlös kundresa

Kicks får ny e-handel med fokus på sömlös kundresa

Nya e-handeln har fokus på mobilt shoppingbeteende och lanseras nu på företagets samtliga marknader.

VM-medaljör ska marknadsföra inkClubs nya <nobr>e-handel</nobr>

VM-medaljör ska marknadsföra inkClubs nya e-handel

Har lanserat prenumerationstjänst.

1
Sportamore i leveranskaos efter olycka med grävmaskin

Sportamore i leveranskaos efter olycka med grävmaskin

Bad om ursäkt till kunderna.

Annons
Annons
Annons

Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se
Tel: 042-21 71 71

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Telefon: 042-21 71 71
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
b

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

E-post:

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan.