Akademibokhandeln och Bokus säljs för 236 miljoner

Köps upp av industrigruppen Volati.

Akademibokhandeln Holding, som även inkluderar nätbokhandeln Bokus, köps upp av industrigruppen Volati. Det skriver Volati i ett pressmeddelande nu på morgonen.

Totalvärde: 760 miljoner

Rörelsevärdet bedöms vara runt 760 miljoner kronor och affären ska ha finansierats genom bland annat befintliga kreditfaciliteter, enligt pressmeddelandet.

Annons

Akademibokhandeln har idag totalt 108 butiker, varav 80 är egenägda och 28 drivna av franchiseföretagare. 2016 uppgick koncernens nettoomsättning till 1,8 miljarder kronor, medan rörelseresultatet före avskrivningar landade på 125 miljoner.

"Vi är mycket glada och stolta"

Förvärvet väntas nu ge klirr i kassan när Volati summerar bokslutet för 2017.

- Vi är mycket glada och stolta över att vi får möjlighet att förvärva Akademibokhandeln, ett förvärv som jag ser som typiskt för Volati. Bokhandelsaktören är en välskött och lönsam koncern med starka kassaflöden och en mycket väletablerad marknadsposition. Akademibokhandeln och Bokus är samtidigt bland de starkaste konsumentvarumärkena i Sverige med stora kundbaser. Akademibokhandelns växande kundklubb har idag över 1,3 miljoner medlemmar. Vi kommer tillsammans med ledningen att värna om kundrelationerna genom att fortsätta utveckla bolagets erbjudande i alla kanaler, säger Volatis VD Mårten Andersson. 

"En vältrimmad verksamhet"

Och han tycker att de förändringar som koncernen genomgått de senaste åren gett positiva resultat.

- Akademibokhandeln är en verksamhet som under de senaste åren har genomgått stora förändringar och mycket förtjänstfullt utvecklats för att fånga de möjligheter som förflyttningen inom branschen innebär. Idag har bolaget en vältrimmad verksamhet som med Volatis stöd kan fortsätta att utvecklas långsiktigt. Vi ser värderingen som rimlig för bolaget, givet dess marknadsposition och finansiella profil, på den förvärvsmarknad vi har idag, säger han. 

Tillträde förväntas ske under juli 2017 men ägarbytet ska enligt Volati inte innebära några förändringar för de cirka 500 anställda eller de franchisetagare som driver 28 av butikerna. Förvärvet är villkorat av besked om godkännande från Konkurrensverket.

LÄS ÄVEN: Miljardbolag lägger vantarna på snabbväxande lanthandel

Annons
Annons