Exklusivt: Alibaba på väg till Norden – i dialog med hamnföretaget CMP

Enligt uppgifter till Ehandel.se för Copenhagen Malmö Port en dialog med Alibaba om möjligheterna för e-handelsjätten att etablera sig i regionen.

Enligt uppgifter till Ehandel.se ska Alibaba ha visat intresse för att etablera verksamhet i flera europeiska hamnar. En av dem ska vara Copenhagen Malmö Port, CMP, vars VD Johan Röstin nyligen uttalade sig i HD-Sydsvenskan om att hamnbolaget arbetade för att få "en kinesisk e-handlare" att etablera sig i Öresundsregionen, ett område som han menar är perfekt ur logistiksynpunkt för ett större e-handelsföretag.

- Här finns en stor flygplats med mycket godsflyg som kan komplettera hamnen. Och vi ligger strategiskt till för att distribuera varor till den nordiska och baltiska marknaden, sade Johan Röstin till HD-Sydsvenskan.

Annons

"Marknad som är lätt att testa produkter på"

Vidare ska kinesiska e-handlare på flera sätt vara intresserade av att nå ut till de nordiska konsumenterna, enligt intervjun med Johan Röstin.

- Vi är nyfikna och är tidigt intresserade av nya varor. Dessutom är vi starkt förknippade med miljö och kvalitet och är en liten marknad som är lätt att testa nya produkter på, sade han.

Alibaba ska dessutom redan ha kommit en bit på vägen med att bredda sin verksamhet till Europa.

Enligt tidningen Forbes har företaget planer på att öppna kontor i Italien, Frankrike och Tyskland, samt göra kontoret i London till en regional knytpunkt för försäljning från säljare i Europa till konsumenter i Kina.

Utöver Alibaba uppges CMP också föra dialog med en annan kinesisk e-handlare. Ehandel.se har sökt CMP och Johan Röstin för en kommentar.

Annons