Alibaba stämmer falska klockförsäljare

Klockor för 2,6 miljoner hittades vid husrannsakan.

För bara två veckor sedan kom nyheten att Alibabas kinesiska marknadsplats Taobao gjort ny entre på amerikanska handelsmyndighetens svarta lista över handelsplatser där det säljs mycket piratprodukter.

Själva menade Alibaba dock att orsaken till det hela var att Donald Trump valts till amerikansk president och att hans redan frostiga relationer med Kina skulle ha påverkat även övriga amerikanska institutioner.

Annons

Falska klockor upptäckta på Taobao

Nu får kritikerna dock vatten på sin kvarn. Nyligen upptäcktes att någon sålt förfalskade klockor som felaktigt påståtts vara av märket Swarovski på just Taobao. Den här gången skyller Alibaba inte på Trump, utan tar istället i med hårdhanskarna mot piraterna - som stäms på motsvarande 1,84 miljoner svenska kronor för försäljningen.

- Vi vill ge förfalskare det straff de förtjänar och skydda varumärkesägare. Vi kommer att använda lagens fulla kraft för att stoppa dessa förfalskare och avskräcka andra från att delta i detta brott var de än är, ska Alibabas platformschef Zheng Junfang ha sagt i ett uttalande, enligt Reuters.

Hade falska klockor för 2,6 miljoner

Enligt Alibaba ska fusket ha upptäckts genom att jätten själva köpt de misstänkta klockorna och sedan fått bekräftat från österrikiska Swarovski att klockorna inte var tillverkade av dem.

Efter upptäckten polisanmälde Alibaba saken, vilket resulterade i att säljaren fick ytterligare 125 förfalskade klockor konfiskerade efter ett hembesök. Klockorna ska ha varit värda motsvarande 2,6 miljoner kronor.

Fler falsksäljare identifierade

Även ytterligare falska säljare av samma klockor identifierades under aktionen och Alibaba har låtit meddela att de inte tvekar att vidta liknande åtgärder mot dem. Jätten menar att de tar kampen mot förfalskningar på allvar och gör stora ansträngningar för att befria sin digitala handelsplats från brott mot immateriella rättigheter.

Kritikerna påpekar dock att förfalskningarna fortsätter alltjämt och menar att Alibaba inte har gjort tillräckligt för att stoppa fenomenet.

Annons