Alibabas marknadsplats kan återigen hamna på piratlista

En amerikansk intresseorganisation vill att kinesiska Taobao återinförs på den amerikanska regeringens lista över sajter som säljer förfalskade produkter.

I slutet av 2012 plockades Alibabas marknadsplats Taobao bort från den amerikanska regeringens lista "notorious markets". En lista över sajter som underlättar försäljningen av förfalskade varor och objekt där rättigheterna tillhör amerikanska varumärken.

Det efter att Alibaba och Taobao gjort flertalet ansträngningar för att att få bort piratkopiorna från sajten. Men enligt Reuters gör sig nu nya röster hörda för att marknadsplatsen åter ska hamna på den ökända listan.

Annons

Har vägrat samtala med Taobao

The American Apparel and Footwear Association, AAFA, uppmanar nu Office of the U.S. Trade Representative, USTR, att återigen svartlista Taobao. Det då man anser att den kinesiska marknadsplatsen upprepade gånger kränkt upphovsrätten.

– Den stora mängden förfalskningar på marknadsplatsen som rapporterats av våra medlemmar, tillsammans med bolagets ovilja att genomföra betydande reformer är anledningen till att Taobao bör läggas till på listan igen, säger Juanita Duggan, CEO AAFA.

Alibaba säger att man är villiga att diskutera frågan men att AAFA vägrat att träffa dem. Utöver Taobao har intresseorganisationen även pekat ut flera andra marknadsplatser, både on- och offline, i bland annat Kina, Mexiko, Uruguay, Thailand, Ukraina, Spanien, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Indien och Vietnam som bör svartlistas.

Annons