Amazon härmar PostNord – lanserar ombud på bred front

Europa först ut?!

PostNord har länge förespråkat ombuds-modellen där lokala butiker agerar utlämningsställe för e-handlade paket. Nu får fraktjätten vatten på sin kvarn när ingen mindre än Amazon anammar konceptet i stor skala.

Den nya tjänsten med namnet Amazon Counter är inget mer än ett klassiskt ombud. Mer anmärkningsvärt kan vara att Amazon väljer att inte lansera sin tjänst i USA som första land. De länder som är först ut med att få Amazon Counter är nämligen Storbritannien och Italien.

Annons
Annons

"Fortsatt livskraft hos våra butiker"

Amazon har sedan tidigare tusentals paketskåp världen över och ombud på vissa universitet i USA. Counter-konceptet är dock helt nytt och ämnar att driva trafik till traditionella butiker som väljer att lämna ut Amazon-beställningar. Klädbutiken NEXT i Storbritannien är en av de första att hoppa på konceptet.

- Möjligheten att hämta upp Amazon-paket från hundratals av NEXT:s brittiska butiker blir en hjälpsam och spännande ny tjänst för brittiska konsumenter. Amazon Counter kombinerar internets kraft i att erbjuda ett oöverträffat utbud med all bekvämlighet av lokala butiker. I en tuff detaljhandel är vårt mål att Amazon Counter kommer att bidra till fortsatt relevans och livskraft hos våra butiker, säger Lord Wolfson, vd för NEXT, i ett pressmeddelande.

"Tusentals butiker"

Precis som med PostNords app så kommer Amazons kunder att få en streckkod i mobilen som butiken skannar för att sedan dela ut paketet. Amazon Counter ska i dagsläget inte inkludera returnering av paket, men det är något som ligger i planeringen.

- Vi är glada att kunderna kan uppleva den här tjänsten hos en av de tusentals butiker som nu använder Counter. Men vi slutar inte där. Vi jobbar nu aktivt med att få ombord ännu fler partners i hela Europa, säger Patrick Supanc, chef för Lockers & Pickup på Amazon.

Nyheten om Amazon Counter kommer inte långt efter att shopping-appen Wish också hoppat på ombudsmodellen, men då också med utskjutet lager.

LÄS ÄVEN: Leverans samma dag med Wish Local

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!