Amazon i drönarsamarbete med Storbritanniens regering

Ska testa metoder för att leverera varor med mindre drönare.

Även om Amazon tidigare har uttalat planer på att inom några år kunna leverera med drönare i USA har landets myndigheter inte verkat vara lika förtjusta i tanken. Nu verkar e-handelsjätten ha tröttnat på att vänta på regeländringar på hemmamarknaden och istället begett sig över Atlanten till Storbritannien. Och där verkar tankarna på den nya leveranstekniken vara lite mer positiva.

Nu har nämligen Amazon och Storbritanniens regering kommit överens om att “utveckla de nödvändiga stegen” som krävs för att leverera paket med små drönare. Storbritanniens motsvarighet till Luftfartsverket, Civil Aviation Authority (CAA), har gett Amazon tillstånd att bland annat testflyga utanför synhåll i områden nära städer och att prova olika tekniker för att få drönarna att undvika hinder längs vägen.

Annons

- Den här överenskommelsen stärker vårt förhållande med Storbritannien och för oss närmare målet - att använda drönare för att på ett säkert sätt leverera paket på 30 minuter till Storbritannien och resten av världen, säger Paul Misener, vice president för Global Innovation Policy and Communications på Amazon.

"Tjänar kunderna, industrin och samhället"

Både Amazon och Storbritanniens ledning är övertygade om att de nu tillåtna testerna kommer att föra hela drönartekniken framåt, samt att testerna kommer att ge en förståelse för hur drönare kan fungera säkert och pålitligt vid framtidens leveranser.

- Att använda drönare för att leverera små paket kommer att förbättra kundupplevelsen, skapa nya jobb i en snabbväxande industri och bana väg för nya hållbara leveransmetoder som kan möta framtidens behov. Storbritannien går i täten för drönarteknologi som kommer att tjäna kunder, industrin och samhället, säger Paul Misener.

I höstas berättade Amazon om Prime Air - en tjänst som skulle göra det möjligt att på leverera paket med en vikt på några få kilo inom en halvtimme med hjälp av drönare.

Nu hoppas CAA att Amazons tester ska leda till att drönarna går att kombinera med resten av Storbritanniens luftfartstrafik.

- Amazons tester kommer att hjälpa oss att utveckla en framtida policy, säger Tim Johnson, policychef på CAA.

Annons