Annons

Amazon och Ebay ansvariga för miljarder i obetald moms

Amazon och Ebay ansvariga för miljarder i obetald moms

2015-11-09 15:41

Marknadsplatser kan hållas ansvariga för säljarnas momsflykt om de inte kontrollerar sina säljare tillräckligt noga.

Amazon, och andra nätjättar med dem, har varit i ropet tidigare när det gäller skatteflykt. I fjol hamnade man återigen under lupp när EU-kommissionen inledde en fördjupad granskning av Luxemburgs lättnader i bolagsskatten för Amazon.

Det senare ledde till att Amazon nu börjat betala skatt i ett antal utvalda europeiska länder men skatteproblemen verkar inte vilja inte ta slut för e-handelsjätten.

Nu meddelar brittiska BBC att Amazon, men även andra marknadsplatser som Ebay, kan hållas ansvariga om de inte tillräckligt noga kontrollerar säljare som använder sig av deras marknadsplatser för att slippa betala moms.

Enligt Rita de la Feria, professor i skatterätt vid Durham University, kan Amazon, Ebay och andra marknadsplatser hållas solidariskt ansvariga för all obetald moms som en felande säljare lyckas smita undan.

Något som innebär att marknadsplatser i princip bör agera kontrollanter och är skyldiga till att övervaka sina säljare.

– Om du är medveten om att ett bedrägeri begås är du skyldig. Du är även ansvarig om du borde ha vetat om att ett bedrägeri begåtts, säger Rita de la Feria.

Vill se systematiska förändringar

Bara i Storbritannien ska det vara stora summor det rör sig om och enligt Paul Miloseski-Reid, e-handelschef för brittiska Trading Standards, kan det röra sig om 2 miljarder pund som går förlorade varje år. Siffror som man baserat på en analys av ett tusental säljare.

Annons
Annons

Han konstaterar också att marknadsplatserna måste agera snabbt för att stoppa skattesmitarna. Bland annat genom att kolla säljarnas momsregistreringsnummer mot den europeiska databasen. Något som inte alltid verkar ske.

– Det har snackats om att man ska ta itu med säljare som anger falska momsregistreringsnummer eller inte har sitt momsregistreringsnummer registrerat i systemet. Det är nu 2015 och problemen kvarstår, säger Paul Miloseski-Reid.

Han skulle därför vilja vilja se mer systematiska förändringar och mer omfattande kontroller av momsregistreringsnummer som gör det omöjligt för företag som inte är korrekt momsregistrerade att sälja på en marknadsplats.

Bidrar till oschysst konkurrens

Både Amazon och Ebay säger att man gör sitt yttersta och att man samarbetar med HMRC, den brittiska skatte- och tullmyndigheten, för att komma till rätta med problemet.

– Ebay påminner alla användare om deras rättsliga skyldigheter. Om det skulle visa sig att en säljare bryter mot de brittiska momsreglerna kommer vi att samarbeta med HMRC i samtliga fall, säger en talesperson för Ebay.

Även Amazon säger att man gör vad man kan för att dra sitt strå till stacken men påpekar samtidigt att säljarna själva har ett visst ansvar.

– Vi erbjuder olika verktyg och information för att hjälpa säljare följa de regler som finns men vi har inte befogenhet att titta genom deras skatteangelägenheter. Naturligtvis samarbetar vi även med HMRC, något vi är skyldiga till enligt lag, säger en talesperson för Amazon.

Men de åtgärder som vidtagits är inte nog enligt flera brittiska återförsäljare. Enligt Joe Mullins, chef för e-handelsföretaget Safield Distribution, drabbas de hårt av den oschyssta konkurrens som uppstår när säljare kringgår momsen och kan sälja samma produkter till ett betydligt lägre pris.

– Vi trodde på en betydligt större tillväxt i år än vad vi har sett hittills. Om det fortsätter som det gjort de kommande åren kommer vi att behöva leta jobb på annat håll, säger Joe Mullins.

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Sommarvädret slog ut Sveriges e-handel

Påskkatastrofen: Sommarvädret slog ut Sveriges e-handel

Sämsta veckan hittills.

Annons
Annons
Möbelbutik grundades 1945 - nu lanseras <nobr>e-handeln</nobr>

Möbelbutik grundades 1945 - nu lanseras e-handeln

"Trygghet att handla direkt av tillverkaren".

Lampan slog 42 miljoner men resultatet störtdök

Lampan slog 42 miljoner men resultatet störtdök

Investerar för att möta en tuffare konkurrens.

<nobr>E-handlare</nobr> inom outdoor får poddveteraner som nya ägare

E-handlare inom outdoor får poddveteraner som nya ägare

Acastgrundarna köper in sig.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Elektronikbranschen: "Obegripligt beslut".

Ecobyroots:

Ecobyroots: "Ska tiodubbla omsättningen i år"

Skulle bara vara en sidobusiness.

Privata Facebook-grupper utmanar <nobr>e-handeln</nobr>

Ny säljkanal: Privata Facebook-grupper utmanar e-handeln

Riktad försäljning till rätt målgrupp.

Annons
Annons
Motorsweden kör sitt eget race

Videointervju: Motorsweden kör sitt eget race

Stärker sitt varumärke genom återförsäljare.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse

OK-Förlaget söker:

Marknadsförare med digital kompetens

Bythjul Norden AB (www.bythjul.com) söker:

Category Manager

iDeal of Sweden söker:

CRM Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta