Annons

Amazon och Ebay ansvariga för miljarder i obetald moms

Amazon och Ebay ansvariga för miljarder i obetald moms

2015-11-09 15:41

Marknadsplatser kan hållas ansvariga för säljarnas momsflykt om de inte kontrollerar sina säljare tillräckligt noga.

Amazon, och andra nätjättar med dem, har varit i ropet tidigare när det gäller skatteflykt. I fjol hamnade man återigen under lupp när EU-kommissionen inledde en fördjupad granskning av Luxemburgs lättnader i bolagsskatten för Amazon.

Det senare ledde till att Amazon nu börjat betala skatt i ett antal utvalda europeiska länder men skatteproblemen verkar inte vilja inte ta slut för e-handelsjätten.

Nu meddelar brittiska BBC att Amazon, men även andra marknadsplatser som Ebay, kan hållas ansvariga om de inte tillräckligt noga kontrollerar säljare som använder sig av deras marknadsplatser för att slippa betala moms.

Enligt Rita de la Feria, professor i skatterätt vid Durham University, kan Amazon, Ebay och andra marknadsplatser hållas solidariskt ansvariga för all obetald moms som en felande säljare lyckas smita undan.

Något som innebär att marknadsplatser i princip bör agera kontrollanter och är skyldiga till att övervaka sina säljare.

– Om du är medveten om att ett bedrägeri begås är du skyldig. Du är även ansvarig om du borde ha vetat om att ett bedrägeri begåtts, säger Rita de la Feria.

Vill se systematiska förändringar

Bara i Storbritannien ska det vara stora summor det rör sig om och enligt Paul Miloseski-Reid, e-handelschef för brittiska Trading Standards, kan det röra sig om 2 miljarder pund som går förlorade varje år. Siffror som man baserat på en analys av ett tusental säljare.

Annons
Annons

Han konstaterar också att marknadsplatserna måste agera snabbt för att stoppa skattesmitarna. Bland annat genom att kolla säljarnas momsregistreringsnummer mot den europeiska databasen. Något som inte alltid verkar ske.

– Det har snackats om att man ska ta itu med säljare som anger falska momsregistreringsnummer eller inte har sitt momsregistreringsnummer registrerat i systemet. Det är nu 2015 och problemen kvarstår, säger Paul Miloseski-Reid.

Han skulle därför vilja vilja se mer systematiska förändringar och mer omfattande kontroller av momsregistreringsnummer som gör det omöjligt för företag som inte är korrekt momsregistrerade att sälja på en marknadsplats.

Bidrar till oschysst konkurrens

Både Amazon och Ebay säger att man gör sitt yttersta och att man samarbetar med HMRC, den brittiska skatte- och tullmyndigheten, för att komma till rätta med problemet.

– Ebay påminner alla användare om deras rättsliga skyldigheter. Om det skulle visa sig att en säljare bryter mot de brittiska momsreglerna kommer vi att samarbeta med HMRC i samtliga fall, säger en talesperson för Ebay.

Även Amazon säger att man gör vad man kan för att dra sitt strå till stacken men påpekar samtidigt att säljarna själva har ett visst ansvar.

– Vi erbjuder olika verktyg och information för att hjälpa säljare följa de regler som finns men vi har inte befogenhet att titta genom deras skatteangelägenheter. Naturligtvis samarbetar vi även med HMRC, något vi är skyldiga till enligt lag, säger en talesperson för Amazon.

Men de åtgärder som vidtagits är inte nog enligt flera brittiska återförsäljare. Enligt Joe Mullins, chef för e-handelsföretaget Safield Distribution, drabbas de hårt av den oschyssta konkurrens som uppstår när säljare kringgår momsen och kan sälja samma produkter till ett betydligt lägre pris.

– Vi trodde på en betydligt större tillväxt i år än vad vi har sett hittills. Om det fortsätter som det gjort de kommande åren kommer vi att behöva leta jobb på annat håll, säger Joe Mullins.

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Klarnas VD efter mötet med ministrarna:

Klarnas VD efter mötet med ministrarna: "Behövs utbildning"

Pratade om ID-kapningar och överskuldsättning.

Annons
Annons
Han tar över blomsterkoncernen

Han tar över blomsterkoncernen

Ny chef för det nordiska storföretaget.

App för e-magasin tror på digital framtid

App för e-magasin tror på digital framtid

Tar in 157 miljoner.

Ett år senare: Teknikmagasinet i ny rekonstruktion

Ett år senare: Teknikmagasinet i ny rekonstruktion

Vill se lägre hyreskostnader.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

MQ:s resultat störtdyker:

MQ:s resultat störtdyker: "Har varit en svag försäljning"

Somrigt gick inte hem.

City Gross flyttar plocket till butikerna - 33 personer får gå

City Gross flyttar plocket till butikerna - 33 personer får gå

Lägger om sin e-handelslogistik.

Han tror på ett liv efter konkursen - JC ska återuppstå

Han tror på ett liv efter konkursen - JC ska återuppstå

"Jag har kompetensen som krävs för att lyckas".

Annons
Annons
Tvära kast i Svensk Handels mätning:

Tvära kast i Svensk Handels mätning: "Statistisk variation"

Nya Handelsbarometern för juni är här.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Colourpicture Europe AB söker:

E-commerce Manager

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Jewelrybox.se söker:

E-commerce Ninja

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta