Amazon ska fajtas mot altan-pirater med flera nya tjänster

Svenska leveranslösningar appliceras i USA.

Nyhetssajten CNBC rapporterar att e-handelsjätten Amazon har flera nya leveransmetoder på gång. Det handlar dock om saker som vi redan sett här hemma i Sverige.

Enligt nyhetssajten arbetar Amazon på en smart dörrklocka som ska kunna ge fraktbolagen tillgång till kundens hem. En tjänst som förstås påminner om flera fraktbolags samarbeten med smarta lås här i Sverige, vilka möjliggör leverans innanför dörren eller direkt till kylskåpet för matvaror.

Annons

Dolt fack med nyckel

Amazon ska samtidigt vara i djupa samtal om ett samarbete med företaget Phrame, som tillverkar smarta registreringsskyltar (allt ska tydligen vara smart numera). Även om skyltarna är “smarta” så är Phrames lösning på bakluckeleveranser mer analog än Volvos lösning. Företaget tillverkar helt enkelt en registreringsskylt med ett dolt fack som man placerar en extra nyckel till fordonet i. Fraktbolaget kan sedan via en mobiltelefon öppna facket och därmed få tillgång till nyckeln och bakluckan.

11 miljoner har fått paket stulna

Enligt CNBC är båda dessa initiativ till för att minska skadade eller stulna paket, vilket verkar vara ett problem i USA där majoriteten av leveranserna sker till hemmen. Amazons leveranser placeras också ofta på kundernas altan, eller framför dörren, och enligt CNBC är tydligen “porch pirates”, eller altan-pirater, något som existerar.

Tillverkaren av det smarta låset August, som Amazon tidigare haft ett pilotprojekt med, delger statistik som säger att 11 miljoner husägare i USA fått minst ett paket stulet under förra året. För att få bukt med dessa altan-pirater så verkar alltså Amazon nu anamma flera av de nya leveranslösningar som vi fått se lanseras här i Sverige.

Annons