Annons

Amazon storsatsar i Sverige med sitt moln för e-handlare Darren Mowry

Amazon storsatsar i Sverige med sitt moln för e-handlare

2015-12-14 09:11

Amazon Web Services har identifierat e-handeln i Norden som en viktig framtida marknad, och hoppas att fler onlineaktörer ska se möjligheterna med deras molntjänst.

Amazon Web Services, AWS, erbjuder en molntjänst som ska lämpa sig för egentligen alla sorters företag som åtminstone ibland behöver extra webbinfrastruktur. Inte minst e-handlare kan ha nytta av tjänsten vid särskilda trafiktoppar, som till exempel nu under julhandeln.

Enligt Darren Mowry, som är ansvarig för Amazon Web Services i Norden, är den främsta fördelen med AWS att tjänsten är flexibel och att användaren bara betalar för så mycket utrymme som har använts.

- Förut fick kunder gissa hur mycket trafik de skulle ha vid ett visst tillfälle, och betala stora summor som kanske inte kom till användning. Det behövs inte längre, säger han.

Tio gånger större än konkurrenterna

Utöver att använda sig av AWS vid särskilda trafiktoppar, kan man som e-handlare också spara tid och energi på att bygga hela sin plattform med hjälp av molntjänsten, något som exempelvis Tictail ska ha gjort. Enligt det amerikanska konsultföretaget Gartner har AWS molntjänst tio gånger så stor kapacitet som de 14 närmaste konkurrenterna (till exempel Microsoft, Google och Apple) tillsammans.   

- Det finns oerhört stor kapacitet och samtidigt betalar du bara för det du använder. Så det är en elastisk service som går att anpassa efter behov, säger Darren Mowry.

Darren Mowry berättar att AWS är tillgängligt över stora delar av världen, och molnet ska utan problem gå att använda även för företag som rör sig över flera länder. I Norden har bolaget kontor i Stockholm och Helsingfors, men tekniken i Europa sköts framför allt från Dublin, Frankfurt och London.

Vad kostar det att anlita er?

Annons
Annons
- Vi har faktiskt reducerat priset 50 gånger sedan vi började. Men man kan lätt räkna ut vad det skulle kosta genom att titta på vår hemsida. Det är baserat på volym så på ett sätt betalar man mindre ju mer man använder.

Partykungen en av de svenska kunderna

En svensk e-handlare som valt att arbeta med AWS är Partykungen som bland annat använder företagets service för att skicka nyhetsbrev samt som CDN, Content Delivery Network, på Partykungens alldeles nya sajt.

- Amazon har byggt några riktigt bra produkter för utvecklare men det är också väldigt effektivt kostnadsmässigt. Exempelvis kostar det oss cirka 50 kronor per gång att skicka nyhetsbrev till våra 150 000 prenumeranter, att jämföra med liknande svenska tjänster som kostar flera tusen kronor, säger Joel Svensson, VD.

Skulle du rekommendera tjänsten till andra?

- Absolut. Dock kräver det lite tekniskt kunnande men kan man inte göra det själv är mitt tips att anlita en konsult. På sikt är det en investering som kan betala sig flera gånger om.

I dag arbetar AWS även med till exempel Netflix, Pinterest och Etsy, och från och med januari ska företaget ha nyheter på gång i Norden som ska komma till användning för just e-handlare. Utan att gå in på några exakta detaljer avslöjar Darren Mowry att AWS i Stockholm håller på att sätta ihop ett team som ska jobba särskilt mot onlinebutiker.

- Vi inser hur viktig den här marknaden är i de nordiska länderna, så nu ska vi satsa och investera för att också visa det.

Johanna Allhorn

Chefredaktör

Annons
Annons
Annons
Nästa nivå av en obemannad kassalös butik

Nästa nivå av en obemannad kassalös butik

Betala med ansiktet.

Svensk härmar Amazon - Lagerabetet blir ett datorspel

Svensk härmar Amazon - Lagerabetet blir ett datorspel

"Titulera sig truckninja istället för truckförare".

E-däckbolaget vände trenden och sålde för 248 miljoner

E-däckbolaget vände trenden och sålde för 248 miljoner

17 år i branschen.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Däck365.se slog nytt rekord - omsatte 126 miljoner

Däck365.se slog nytt rekord - omsatte 126 miljoner

Vunnit flera priser.

NA-KD krokar arm med PostNords Varubrevstjänst

NA-KD krokar arm med PostNords Varubrevstjänst

"Spårbarhet, ledtid och leverans vid dörr var avgörande".

ICA stärker upp laget - han ska driva digitaliseringen

ICA stärker upp laget - han ska driva digitaliseringen

"Erfarenhet av omställningar ska utveckla plattformen".

Annons
Annons
NetOnNet omsatte över 5 miljarder kronor

NetOnNet omsatte över 5 miljarder kronor

Ökade vinsten med mer än 36 miljoner.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Colourpicture Europe AB söker:

E-commerce Manager

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Jewelrybox.se söker:

E-commerce Ninja

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta