Amazon vill förvandla USA till ett land av kurirer

I jakten på snabba leveranser har Amazon en ny plan i verket, att låta vanligt folk sköta transporterna.

I väntan på att drönarleveranser kan bli verklighet fortsätter Jeff Bezos och hans Amazon att spåna på nya sätt för att snabba upp leveranserna. Senast i raden är en ny app som ska se till att vanligt folk kan hämta upp och lämna av paket till önskad destination.

Amazon har valt att inte kommentera det hela men enligt källor med insyn i ärendet är appen under utveckling. Tanken är Amazon ska samarbeta med fysiska butiker i storstadsområden som ska fungera som ett sorts minilager åt Amazon. Antingen genom att Amazon hyr ett utrymme eller att butiken får betalt per skickat paket.

Annons

När det sedan trillar in en order får anslutna kurirer, professionella som vanligt folk, reda på detta via appen och kan sedan hämta upp leveransen och lämna av den på rätt destination.

Crowdourcade leveranser

Att ”crowdsourca” ut leveranserna är inget nytt, bland annat har vi sett hur Deliv och Uber använder sig av ett liknande tillvägagångssätt. Tjänsten skulle kunna ge Amazon lite mer kontroll över köpupplevelsen samtidigt som man kan hamna i ett läge där man får större chans att förhandla om fraktpriser med landets distributörer.

Å andra sidan skickar Amazon i genomsnitt ut drygt 3,5 miljoner paket per dag i USA så det krävs en del kurirer för att tjänsten ska ha en meningsfull inverkan. I dagsläget är det inte heller klart hur godkännandet av kurirerna kommer att gå till eller vem som är ansvarig om ett paket försvinner eller blir skadat.

– Det finns en viss logik i idén, men det finns också en hel del som kan gå fel. Vad är det som hindrar dessa människor från att helt enkelt ta paketet istället för att lämna det på någons veranda, säger Marc Wulfraat, vd för logistikkonsultföretaget MWPVL International.

Källa: WSJ

Annons