Amazons omsättning i Sverige första halvåret

Inget att skriva hem om till Jeff Bezos.

Tidigare i år kunde vi avslöja Amazons svenska omsättning under 2017. Den globala e-handelsjätten är inte så stor som man kan tro i Sverige och omsätter runt 165 miljoner kronor i vårt avlånga land. Det är alltså inte tal om någon miljardomsättning.

LÄS ÄVEN: Här är e-handelsjätten Amazons svenska omsättning

Annons

Under förra året så kickade samtidigt ryktet igång igen om att "Amazon kommer till Sverige". Det har pågått i många år nu, men efter att flera stora namn inom e-handelsbranschen gått ut med att de trodde på en lansering till årets Black Friday så har ryktet nått nationell nivå. Detta rykte har dock i dagarna tonats ner och som många gånger innan har en potentiell "lansering" flyttats fram i tiden.

Med tanke på att Amazon och deras “kommande e-handel” lyfts i media så pass mycket tänker man sig kanske att många konsumenter har fått upp ögonen för den aktuella e-handlaren. Och även om de inte har en svensk sajt idag så pekar Amazon.se till den tyska sidan, som erbjuds på flera olika språk, och erbjuder en fri frakt-gräns för att locka svenskarna till köp.

LÄS ÄVEN: Amazon.se tar dig nu till nätjättens e-handel

Vi valde därför att återigen titta på Amazons finansiella siffror gällande försäljningen i Sverige från andra EU-länder, bland andra den brittiska och den tyska sajten.

Om du undrar hur vi har räknat så hänvisar vi till tidigare artikel. Siffrorna är inte exakta, men de ligger snarare under än över vårt estimat. Detta med tanke på att böcker historiskt sett är en minskande kategori.

Knappt en ökning

När det kommer till första halvåret 2018 så kan vi - kanske något överraskade - konstatera att försäljningen inte har ökat nämnvärt. Inbetalningarna som Amazon gjort till Skatteverket ligger på samma nivå som första halvåret i fjol.

Amazons Sverige-omsättning för första halvåret 2018 hamnar på strax under 75 miljoner kronor, under samma period i fjol landade på strax under 74 miljoner kronor. En tillväxt på en och en halv procent, vilket inte direkt är något att skriva hem om till pappa Bezos.


Amazons försäljning i Sverige beroende på produktmix

Annons

Du kanske tänker att Amazon alltid har ökat så lite, att deras tillväxttakt är så låg i Sverige. Jämför vi första halvåret 2016 med i fjol så växte dock e-handlaren med nära 35 procent. Amazons försäljning till Sverige från företagets sajter i EU har helt enkelt stannat upp hittills i år.

Och att Amazons försäljning har bromsat in gäller oavsett hur stor andel av deras försäljning som är böcker, vilket är själva kruxet i ekvationen. Såvida inte mixen av produkter drastiskt har ändrats sedan i fjol så har e-handlaren nått en platå. Det ska dock förstås bli spännande att se hur helåret kommer att se ut. Om inget drastiskt händer, som att Amazon riktar sig ännu mer mot de svenska kunderna än idag, så lär alltså e-handlarens svenska omsättning återigen landa på runt 165 miljoner kronor.

Annons